Mnohé potraviny nelahodí pouze chuťovým buňkám, ale mají blahodárný účinek rovněž na naše zdraví. Některé z nich nám dokonce svým vzhledem napovídají, pro kterou část našeho těla mohou být nejvíce užitečné. Představujeme vám deset superportravin, jež by neměly chybět ve vašem jídelníčku.
Mrkev – oko
Určitě jste od svojí maminky nejednou slyšeli, že musíte jíst dostatečné množství mrkve, protože je dobrá pro váš zrak. Vaše maminka měla pravdu! Karotka je výborným zdrojem karotenoidů, jež naše oči chrání před šeroslepostí a okulární degenerací. Tyto látky navíc snižují riziko vzniku rakoviny.
Vlašský ořech- mozek
I zvěsti panující okolo „vlašáků“ prospívajících našemu mozku jsou pravdivé. Obsahují totiž omega-3 tuky, které podporují fungování mozku, a jejich konzumace nám dokonce dokáže zlepšit náladu. Pokud vašim dětem budete vlašské ořechy dávat například do školy na svačinu, pomůžete jim lépe se soustředit na výuku a zajistíte, že nebudou před obědem hladovět, protože ořechy mají přirozeně vysokou výživovou hodnotu.
Celer – kost
Kromě toho, že řapíkatý celer snižuje chuť k jídlu, díky čemuž vám skvěle poslouží jako spolehlivý pomocník při hubnutí, je zároveň výborným zdrojem křemíku, jenž naše tělo potřebuje pro obnovu kostí, kloubů, cév a všech pojivových tkání.
Grapefruit – poprsí
Další superpotravinou, která by neměla ve vašem jídelníčku chybět, jsou grapefruity. Některé odrůdy (i v závislosti na době slizně) obsahují limonoidy, jež zabraňují vzniku rakoviny prsu. Navíc snižují hladinu cholesterolu v krvi.
Rajče – srdce
Našemu zdraví velmi prospívají taktéž rajčata. Snižují riziko rakoviny prostaty, plic, žaludku a podle nových výzkumů i slinivky břišní, jícnu, tlustého střeva nebo konečníku. V rajčatech najdeme důležitý lykopen, který ochraňuje srdce před oxidativním poškozením, čímž snižuje riziko infarktu. Tento červený zázrak rovněž dokáže pomoci lidem trpícím hypertenzí 1. stupně.
Avokádo – děloha
Avokádo je dalším z neuvěřitelně prospěšných potravin, které by se měly na našem talíři vyskytovat pravidelně. Nejenže snižuje riziko rozvoje rakoviny a diabetu, výrazně redukuje množství cholesterolu v krvi a pomáhá ženám po menopauze snížit rozvoj aterosklerózy. Navíc je vydatným zdrojem vlákniny a pro tělo prospěšných tuků.
Houby – ucho
Houby jsou nápomocné našemu imunitnímu systému, ale také jsou dobrým zdrojem vitamínu D, který nám napomáhá udržovat dobrý sluch. Nedostatek vitamínu D totiž neoslabuje pouze kosti, ale i naši schopnost slyšet. Důvod je prostý – to, jak dobře slyšíme, závisí na našich sluchových kůstkách (kladívko, kovadlinka a třmínek), jež se nacházejí v dutině středního ucha a jsou napojené na bubínek. Pokud dojde k oslabení kostí, dochází rovněž ke zhoršení sluchu.
Zázvor – žaludek
To, že zázvor dokáže zklidnit podrážděný žaludek a odstranit nevolnost, není žádným tajemstvím. Pokud během dovolené pravidelně trpíte mořskou nemocí, díky zázvoru už pro vás plavba na moři nebude očistcem, ale radostným zážitkem. Spolehlivě poslouží taktéž nastávajícím maminkám, které trápí ranní nevolnost a hledají přírodní alternativu neohrožující plod. Zázvor je také bohatý na antioxidanty, podporuje prokrvení těla a pomáhá posílit imunitní systém.
Červené víno – krev
Vašemu tělu prospěje rovněž pravidelná sklenička červeného vína. To obsahuje silný antioxidant reservatrol, jenž nám pomáhá v prevenci srdečních chorob a zlepšuje prokrvení mozku. Dalším výborným účinkem této látky je její schopnost zpomalit stárnutí. V červeném víně nalezneme i srdci prospěšné polyfenoly, které snižují riziko infarktu myokardu a obecně vzniku krevních sraženin. Jedinou problematickou složkou vína alkohol. Alkohol i v malé míře zvyšuje u žen riziko vzniku rakoviny prsu. Pokud však máte dostatečný příjem kyseliny listové, dochází ke snížení tohoto ohrožení. Časté popíjení červeného vína může být nebezpečné také pro osoby se sklony k alkoholismu. V takovém případě bude lepší se pravidelné konzumaci jakéhokoliv alkoholického nápoje raději vyhnout.
Batáty – slinivka břišní
Na sladké brambory neboli batáty můžeme v českých supermarketech narazit čím dál častěji. Tyto hlízy nejen výborně chutnají, ale rovněž obsahují velké množství vlákniny a také působí preventivně proti vzniku rakoviny slinivky břišní a dalších nádorových onemocnění.
Zdroj: Natural Medical World, 150 nejzdravějších potravin na světě (Jonny Bowden)
Která z námi uvedených potravin nesmí chybět ve vaší kuchyni?
Eva Korytářová
s...