Už jste někdy zkoušeli vařit z artyčoku? Artyčok je zelenina, která svým vzhledem připomíná spíše bodlák než chutnou a zdravou surovinu. Tato zelenina neobsahuje žádné tuky a navíc je prospěšná i pro diabetiky. Čistí a chrání játra a podporuje zdravé trávení. Vyzkoušejte plněný artyčok nebo vsaďte na ten uvařený s cibulí a česnekem.
Plněný artyčok s marockým kuskusem
Potřebujete:
4 artyčoky
200 g kuskusu
citron na zakápnutí
hrst rozinek
lžíci sekaných mandlí
špetku římského kmínu
špetku mletého zázvoru
1 hřebíček
1 menší cibuli
kuřecí vývar
lžíci octa
olivový olej na smažení
sůl
Postup:
Nejdříve si očistěte artyčoky. Ostrým nožem odřízněte stonek, pak odspodu seřízněte dvě řady tvrdých listů. Neořezávejte ho celý! Odříznuté listy pak budou sloužit pro náplň. Špičku poupěte seřízněte v polovině. Řeznou stranu pomažte rozpůleným citronem. Artyčoky dejte hned vařit do osolené vody s octem. Vařte několik minut, dokud nezměkne. Měkké srdíčko vydlabejte lžící, odstraňte vlasy a nožem ho pokrájejte nadrobno.
Pokrájenou cibuli osmahněte v hrnci na olivovém oleji, až zesklovatí. Přidejte římský kmín, zázvor a hřebíček. Promíchejte a chvíli opékejte, než se koření rozvoní. Vsypejte kuskus, zalijte kuřecím vývarem. Vývar by měl přesahovat zhruba jeden centimetr nad kuskus. Zakápněte citronem, přidejte rozinky a nožem posekané mandle. Zakryjte pokličkou, vařte 5 minut a potom nechte 15 minut dojít. Vyjměte hřebíček. Hotový kuskus smíchejte s pokrájeným srdíčkem artyčoku. Připravenou směsí artyčoky naplňte. Můžete podávat!
Vařená srdíčka artyčoku s cibulí a česnekem
Potřebujete:
2 artyčoky
půl cibule na proužky
2 stroužky česneku
snítku tymiánu
1 dl bílého vína
olivový olej
sůl
pepř
Postup:
Prvním krokem je opět očištění artyčoků. Pro vaření se využívá pouze samotné srdíčko. Ostrým nožem uřízněte stonek, pak seřízněte odspodu dvě až tři řady tvrdých listů. Měli byste se dostat ke světle zelenému srdíčku. Špičku poupěte uřízněte zhruba v polovině. Tak vám zůstane spodní část, kterou rozpůlíte. Ještě je potřeba očistit střed srdíčka. Pokud je plod mladý, najdete v něm jen minimum chloupků. Pokud je starší, celou část s chloupky vyřízněte. Takto očištěné artyčoky dejte hned do vody s několika plátky citronu. Zachováte tak jejich barvu.
V pánvi si rozpalte olivový olej a nejprve na něm osmahněte cibuli nakrájenou na proužky. Jakmile zesklovatí, přidejte nasekané stroužky česneku, hned potom okapané půlky srdíček. Míchejte, osolte, opepřete, přidejte snítku tymiánu a podlijte bílým vínem. Nechte zpěnit a vařte pod pokličkou do změknutí. Podávejte s pečivem nebo klidně i s bramborem nebo rýží.
Zdroj – www.rohlik.cz
Používáte v kuchyni artyčoky? Máte další zajímavé recepty na jejich přípravu.
Michaela Michalíková
s...