I když se o mase poslední dobou říká, že není příliš zdravé, v mnohých případech se nedá odolat, protože umí být velmi chutné. Pokud to s masem nepřeháníte a dopřáváte si ho jen občas, rozhodně si nemusíte lámat hlavu s tím, že by vám nějak zásadně škodilo, a škrtat ho ze svého jídelníčku nadobro. Dopřejte si vepřové speciality, kterými všem dokážete, že jste opravdový mistr kuchyně!
Vepřová variace
Potřebujete:
400 g vepřové plece
400 g vepřového boku bez kosti
čerstvou šalvěj
čerstvý tymián
1 šalotku
lžičku soli
pepř
2 lžíce oleje nebo sádla
400 ml vývaru nebo vody
bobkový list
na přílohu – kedlubnové zelí:
3 větší kedlubny
3 šalotky
2 lžíce sádla nebo másla
sůl
pepř
celý kmín
4 lžíce vinného octa
2 lžíce třtinového cukru
Postup:
Začněte s masem. Maso zatáhněte na pánvi na troše sádla nebo oleje, uvnitř si tak udrží více šťávy. Nejdříve bůček (protože ještě něco pustí), potom plec. Na pánvi musí mít každý kus dostatek místa, aby maso nezačalo pouštět šťávu. Nezapomeňte maso osolit a opepřit. Na stejné pánvi pak ještě dozlatova osmažte cibulku, k ní přidejte bylinky a pak také vývar. Do zapékací mísy přeložte plec a zalijte ji tekutinou s bylinkami a vývarem, aby byla úplně nebo téměř celá ponořená. Přidejte ještě bobkové listy. Na plec poskládejte bůček, ať měkne v horkém prostředí, pouští tuk směrem dolů, trochu se i opéká shora, ale celý se nemáchá. Přiklopte a můžete dát do trouby. Pečte v troubě 2 a půl až 3 hodiny při 150 °C.
Jak připravit kedlubnové zelí? Kedlubny oloupete a nastrouháte nahrubo. Najemno nasekejte cibulku a tu na másle nebo sádle nechte zezlátnout, přidejte kedlubny, sůl, pepř, kmín, ocet a cukr a po dvou minutách ještě podlijte trochou výpeku. Kedlubny nesmí plavat, ale ani nesmí být úplně na suchu. Přiklopte, ztlumte a duste. Někdo raději zelíčko křupavější, jiný kašovité. Podle toho, kterou z variant zvolíte, přizpůsobte dobu dušení, tedy 15 – 30 minut. Kdyby nakonec bylo příliš tekuté, zvyšte teplotu, odklopte a nechte tekutinu odpařovat za občasného míchání. Podávejte s bramborovým knedlíkem.
Vepřová panenka s houbovou omáčkou
Potřebujete:
400 g vepřové panenky
olej
máslo
sůl
pepř
čerstvý tymián
na houbovou omáčku:
200 g hub
půl deci bílého vína
1 deci vody
100 g smetany na vaření
kmín
sůl
pepř
1 šalotku
vinný ocet nebo citronovou šťávu na dochucení
Postup:
Začněte houbovou omáčkou. Houby očistěte a nakrájejte. Cibulku také pokrájejte nadrobno, na pánvi orestuje dozlatova a dejte ji stranou. Na dalším másle lehce orestujte houby, zredukujte jejich velikost a nechte je pustit vodu. Přidejte kmín, sůl a pepř. Třetinu hub přemístěte k opečené cibulce. Suché bílé víno smíchejte s horkou vodou, přidejte k houbám s cibulkou a vše rozmixujte dohladka. Tuhle směs potom ještě zřeďte vodou v rendlíku a přímo v omáčce nechte cca 10 – 15 minut provařit dvě třetiny hub. Důležité je nechat pořádně vyvařit víno, aby v ní nebyl cítit alkohol. Až ke konci přidejte smetanu, která omáčku ještě trochu zahustí.
Panenku dělejte vcelku. Na pánvi ji nechte zatáhnout z každé strany cca 2 minutky dozlatova. Přidejte trochu másla, maso v něm poválejte a přendejte na zapékací misku. Troubu si předehřejte asi na 170 °C. Po 10 – 12 minutách otevřete troubu, maso zmáčkněte třeba vařečkou nebo vidličkou, abyste zjistili, jak moc je ještě pružné. Čím tužší, tím propečenější.
Solí a pepřem dochuťte houbovou omáčku. Podle výraznosti a kyselosti vína ještě můžete okyselit vinným octem nebo citronovou šťávou. A po 5 minutách odpočívání rozkrojte i vepřovou panenku. A teď už jen servírujte s knedlíkem.
Který z těchto receptů vás zaujal? Vyzkoušíte ho třeba na nedělní oběd?
Zdroj: rohlik.cz
Michaela Michalíková
s...