Jaro je ideální dobou, kdy detoxikovat organismus, vyčistit tělo a podpořit správné trávení. Po zimě vaše tělo ocení polévky, které jsou plné vitamínů, minerálů a dodají vám velké množství energie. Vyzkoušejte krémovou polévku se špenátem, detoxikační zeleninovou polévku a polévku z červené řepy.
Detoxikační zelená polévka
Potřebujete:
2 litry vody
1 velkou cibuli
zelenou papriku
3 stonky celeru
4 hrsti čerstvého špenátu
2 stroužky česneku
koření – kardamon, zázvor, kmín a mátu
špetku soli a pepře
Postup:
Přiveďte k varu slanou vodu a poté do ní dejte nakrájenou cibuli, papriku, celer a špenát. Vařte na mírném plameni zhruba 15 minut. Poté přidejte oba stroužky česneku. Polévku rozmixujte a podávejte.
Zeleninová detoxikační polévka
Potřebujete:
2 litry vody
80 g rýže
hrst květáku
hrst brokolice
hrst mrkve
hrst petržele
kousek zázvoru
koření – sůl, pepř, nové koření, chilli a sladkou papriku
Postup:
Přiveďte vodu k varu, přidejte pokrájený a očištěný zázvor. Nechte zvolna vařit a přidejte propláchnutou rýži. Vařte patnáct minut a přidejte všechno koření. Poté přidejte pokrájenou zeleninu a vařte do změknutí. Na závěr polévku dochuťte solí, pepřem a chilli.
Detoxikační polévka z červené řepy
Potřebujete:
5 větších červených řep
2 litry zeleninového vývaru
2 cibule
2 mrkve
15 g másla
12 g krystalového cukru
šťávu z poloviny citronu
sůl a pepř
Postup:
Řepu nejdříve upečte v troubě doměkka. Poté ji oloupejte a nastrouhejte. V hrnci rozpusťte máslo, opečte na něm strouhanou mrkev, přidejte nastrouhanou řepu a zalijte zeleninovým vývarem. Přidejte cukr podle chuti a vařte ještě půl hodiny na mírném plameni. Poté polévku rozmixujte dohladka, přidejte citrónovou šťávu, sůl a pepř.
Máte další tip na detoxikační polévku?
Michaela Michalíková
s...