Máte občas chuť na něco sladkého, ale nechce se vám nic péct? Zkuste tyto skvělé nepečené dezerty, které vás osvěží. Vyzkoušejte tvarohový dort, který můžete dozdobit ovocem z vlastní zahrádky, připravte pro kamarádku skvělé tiramisu ke kávě nebo vyzkoušejte piškotovou roládu s kokosem.
Nepečený tvarohový dort
Potřebujete:
1/2 litru mléka
2 zarovnané lžíce práškové želatiny
2 tvarohy (ne z vaničky)
1 lžičku másla
10 lžic moučkového cukru
1 lžíci kakaa
piškoty
ovoce (čerstvé banány, jahody, meruňky…)
Postup:
Do mléka přidáte želatinu, necháte bobtnat asi 2 hodiny. Pak mléko zahřejete a želatinu rozpustíte. Do tekuté konzistence vyšleháte oba tvarohy, změklé máslo, cukr a mléko se želatinou. Do dortové formy nalijete polovinu směsi, pokladete ji piškoty, na ty pak rozložíte pokrájené ovoce. Do druhé poloviny směsi přidáte kakao, znovu zašleháte a nalijete na ovoce. V ledničce necháte ztuhnout do druhého dne, při podávání můžete zdobit šlehačkou.
Lehké tiramisu jinak
Potřebujete:
2 balení cukrářských piškotů
2 šlehačky na šlehání 33%
2 zakysané smetany
hrnek silné kávy
cukr
trošku Cinzana
kakao
Postup:
Uvaříte si silnou kávu, necháte ji vychladnout a osladíte podle chuti. Než káva vychladne, ušleháte dvě šlehačky a následně do nich ještě lehce zašleháte obě zakysané smetany, osladíte a kápnete trošku Cinzana. Do vychladlé kávy přidáte také pár kapek Cinzana a v této koupeli máčíte cukrářské piškoty z obou stran. Namočené piškoty pak dáváte do formy, kladete je vedle sebe. Na piškoty pak navrstvíte první patro bílé šlehačkové hmoty. Opět přijdou na řadu piškoty namočené v kávě a zase vrstva bílé hmoty. Jakmile máte dezert hotový, můžete horní vrstvu ozdobně zvlnit tupým nožem. Hotový výtvor uložíte do lednice, aby hezky ztuhnul. Po několika hodinách posypejte přes sítko obyčejným neslazeným kakaem.
Nepečená piškotovo-kokosová roláda
Potřebujete:
Na těsto:
3 balíčky piškotů
260 g moučkového cukru
10 lžic mléka,
2 – 3 lžíce rumu
60 g kakaa
Na náplň:
150 g kokosové moučky
150 g másla
4 lžíce moučkového cukru
Postup:
Piškoty umelete nebo rozválíte válečkem, smícháte s cukrem, kakaem, rumem a mlékem do těsta. Když je těsto zpracované, zabalíte ho do potravinové fólie a dáte do lednice vychladit (stačí na hodinu). Z másla, kokosu a cukru uděláte krémovou náplň. Kakaové těsto rozválíte mezi igelity do obdélníku. Na těsto po celé délce rozprostřete náplň. Zavinete do rolády. A můžete ozdobit, klidně i polít čokoládou a dáte ztuhnout do lednice, nejlépe do rána.
Baví vás pečení, nebo dáváte přednost rychlým nepečeným dezertům? A jaký nepečený dezert je váš oblíbený?
Michaela Michalíková
s...