Brambory jsou nejen oblíbenou přílohou, ale můžete s nimi vykouzlit i skvělý hlavní chod. Věděli jste, že brambory v 19. století dokonce ochránily Evropu od hladomoru a epidemií?
Mimo jiné konzumaci brambor ocení i vaše slezina, slinivka, žaludek a svaly. Brambory totiž obsahují velké množství vitaminu C. Lze je tedy považovat za nejlevnější zdroj céčka na trhu. Inspirujte se proto recepty, kterými příjemně překvapíte, ale také dostanete do těla tolik potřebné vitamíny.
1) Bramborák na plech
Potřebujete:
1 kg strouhaných syrových brambor
50 dkg hrubé mouky
1 hlavičku česneku
2 vejce
sůl, pepř, majoránku
1 plátek krkovičky nebo libového bůčku (já dávám i kuřecí maso)
Postup:
Maso si den dopředu naklepeme, osolíme, opepříme a necháme uležet. Bramborové těsto si vyrobíme tak, že najemno nastrouháme brambory, přidáme prolisovaný česnek, 2 vejce, sůl, pepř, majoránku a nakonec mouku. Dobře promícháme a konzistence by měla být něco mezi, ani řídká, ani příliš hustá. Na lehce vymazaný plech dáme vrstvu bramborového těsta, pak položíme maso a přikryjeme další vrstvou bramborového těsta. Vrstev může být libovolný počet. Pečeme zhruba 1 hodinu na 200 °C.
2) Bramborové langoše
Potřebujete:
2 nastrouhané brambory
25 dkg hladké mouky
mléko
kvásek
sůl
Postup:
Všechny suroviny smícháme a vypracujeme z nich těsto. To necháme alespoň 30 minut v teple vykynout. Poté odebíráme lžící a tvarujeme na placky. Vytvořené langoše smažíme na oleji nebo jiném tuku. Před podáváním potřeme česnekem a kečupem a posypeme sýrem. Zajímavou alternativou jsou i lagnoše nasladko s džemem.
3) Bramborové placky
Potřebujete:
hrnec brambor
mouku
sůl
sádlo
povidla
mák
(popřípadě mleté maso a zelí)
Postup:
Studené brambory uvařené ve slupce oloupeme a pomeleme na masovém strojku nebo nastrouháme na struhadle či v mixéru. Osolíme a přidáme mouku, poté vyválíme na vále. Mouky přidáme jen tolik, aby se těsto nelepilo. Z části těsta pak vytvoříme váleček a nakrájíme jej na dvoucentimetrová kolečka. Ty pak rozválíme na placičky. Placky pečeme nejlépe na plotně nebo teflonové pánvi bez tuku. Upečené placky mastíme sádlem nebo máslem. Pak můžeme potřít povidly smíchanými s mákem. Výbornou obměnou jsou placky se směsí mletého masa a zelí.
Znáte některý z těchto receptů? Jaké recepty z brambor byste doporučili vy?
Michaela Michalíková
s...