Pro nečekanou návštěvu nebo například jako rychlý zákusek do práce připravte roládu. Roláda je snadným dezertem, který zvládne každý. Základem je piškot, který může být dochucen vanilkou nebo kakaem. Vyzkoušejte kávový, tvarohový nebo pařížský krém a inspirujte se také receptem na roládu bez mouky.
Roláda bez mouky
Potřebujete:
250 g plnotučného tvarohu
10 g holandského kakaa
40 g hořké čokolády
4 vejce
1 smetanu ke šlehání
špetku soli a med
Postup:
Žloutky ze čtyř vajec rozmixujte se 150 g tvarohu, kakaem, nalámanou čokoládou a medem. Vzniklé řídké těsto nalijte na plech vyložený pečicím papírem, vložte do trouby předem vyhřáté na 150 °C a pečte zhruba 30 minut. Než se těsto upeče, připravte si krém. Našlehejte dotuha šlehačku. Přidejte zbylých 100 g tvarohu a med na doslazení. Upečené těsto nechte vychladnout a poté potřete šlehačkovým krémem. Roládu nechte vychladit a podávejte nakrájenou na plátky.
https://recepty.rohlik.cz/1109-rolada-bez-mouky
Čokoládová roláda s pařížskou šlehačkou
Potřebujete:
na pařížskou šlehačku:
smetanu ke šlehání
2 lžíce kakaa
3 lžíce cukru
1 lžičku kávy
na polevu:
100 g hořké čokolády a lžíci másla
na roládu:
160 g hladké mouky
160 g cukru
4 lžíce kakaa
4 vejce
lžičku prášku do pečiva
Postup:
Smetanu povařte s cukrem, přidejte kakao a kávu. Jakmile šlehačka vychladne, dejte ji do ledničky. Připravte si těsto na roládu. Oddělte si vaječné bílky a žloutky. Z bílků a špetky soli ušlehejte tuhý sníh, postupně zašlehejte cukr, kakao a žloutky. Předehřejte si troubu na 160 °C. Těsto rozetřete na plech a pečte 15 minut. Vychladlý piškot potřete ztuhlou pařížskou šlehačkou a stočte do rolády a dejte chladit do lednice. Připravte si čokoládovou polevu z rozpuštěné čokolády a lžíce másla. Dozdobte a nechte opět v lednici zchladnout.
https://recepty.rohlik.cz/671-cokoladova-rolada-s-parizskou-slehackou
Kávová roláda
Potřebujete:
250 ml mléka
130 g cukru krupice
2 lžíce polohrubé mouky
lžíce vody a 5 lžiček rozpustné kávy
3 vejce
džem na potření
Postup:
Ušlehejte vejce a cukr krupici, přidejte hladkou mouku, dvě lžičky mleté kávy a horkou vodu. Promíchejte a nalijte na plech vyložený pečicím papírem. Pečte 10 minut v troubě předehřáté na 220 °C. Mléko s hrubou moukou přiveďte k varu a nechte vychladnout. Máslo utřete s cukrem moučkou a třemi lžičkami mleté kávy. Opatrně přimíchejte vychladlou kašičku a rozšlehejte. Těsto potřete vrstvou jahodové marmelády a kávového krému.
https://recepty.rohlik.cz/2295-kavova-rolada
Jakou roládu máte nejraději? Připravujete ji doma?
Michaela Michalíková
s...