Víte, co je to mangold? Je to zelenina podobná špenátu. Je však více aromatický a hodí se i místo koření do běžné zeleninové polévky. Mangold je skvělým pomocníkem při léčbě chudokrevnosti, čistí krev a používá se i při léčbě nádorových onemocnění. Inspirujte se skvělými recepty, které jistě potěší vás i vaše blízké. Proč vařit stále totéž? Buďte originální!
Polévka z Mangoldu
Potřebujete:
250 g mangoldu
1 pórek
2 brambory
2 l vody
lžíci másla
1 zakysanou smetanu
2 stroužky česneku
sůl a pepř
Postup:
Nejdříve si nakrájejte pórek na kolečka, brambory na kostičky a obojí si opečte na másle. Zalijte dvěma litry vody a vařte čtvrt hodiny. Poté přidejte mangold, prolisovaný česnek a vařte doměkka. Polévku dochuťte solí a pepřem a rozmixujte dohladka. Nakonec vmíchejte zakysanou smetanu a máte hotovo.
Těstoviny zapečené s mangoldem
Potřebujete:
300 g těstovin
1 cibuli
100 g kuřecího masa
300 g mangoldu
bazalku
sůl a pepř
2 stroužky česneku
1 lžičku citrónové šťávy
1 dl mléka
3 vejce
Postup:
Nejdříve si uvařte těstoviny doměkka. Poté si nakrájejte kuřecí maso na nudličky (ideálně kuřecí prsíčka), osolte, opepřete a opečte na pánvi. Mezitím si spařte mangold a rozmixujte. Přidejte k němu sůl, bazalku, prolisovaný česnek i citrónovou šťávu. Do vymazaného pekáčku dejte těstoviny, na ně mangold a kuřecí kousky. Zamíchejte a zalijte vejci, které rozšleháte s mlékem. Pečte v troubě na 190 °C zhruba 25 až 35 minut.
Muffiny z mangoldu
Potřebujete:
300 g mangoldu
100 g rýže
půl šálku ovesných vloček
100 g slaniny
1 cibuli
2 stroužky česneku
1 vejce
hrst strouhanky
sůl a pepř
majoránku
olej
Postup:
Nejdříve si uvařte rýži. Na podíl rýže dejte dva podíly vody, osolte a uvařte doměkka. Mangold opláchněte a povařte zhruba 3 minuty ve vroucí vodě. Plátky slaniny opečte na oleji a pomelte spolu s mangoldem, cibulí a česnekem. Přidejte strouhanku, uvařenou rýži, vejce, sůl, majoránku a ovesné vločky. Poté celou směs pořádně promíchejte a dejte do muffinových formiček. Při 180 °C pečte zhruba 30 minut. Podávejte s bramborovým pyré nebo se zeleninou.
Už jste někdy zkoušeli nějaký recept z mangoldu?
Michaela Michalíková
s...