Vzpomínáte si, jak jsme jako malí lozili na stromy podél cest a přecpávali se třešněmi? Připomeňte si tuto dobu dětství a bezstarostného léta voňavými a chutnými dezerty. Vyzkoušejte třešňové knedlíky, připravte si čokoládový koláč nebo třešňovou buchtu.
Třešňová buchta jak ji neznáte
Potřebujete
na těsto
300 g polohrubé mouky
200 ml mléka
150 g krystalového cukru
100 ml oleje
8 lžic kakaa
prášek do pečiva
100 g čokolády
na náplň
500 g třešní
1 litr mléka
2 vanilkové pudinky
2 vanilkové cukry
300 ml zakysané smetany
1 balení máslových sušenek
Postup
Všechny suroviny na těsto smíchejte a nalijte do formy. Upečte korpus na 180° C, zhruba 20 minut. Nechte vychladnout a připravte si náplň. Uvařte si pudink a dejte do něj polovinu třešní. Polijte korpus, poskládejte sušenky a na ně dejte zbytek třešní a nahoru zakysanou smetanu. Nechte ztuhnout a podávejte.
Třešňové knedlíky
Potřebujete
500 g hrubé mouky
500 g třešní
300 ml mléka
100 g kokosu
100 g másla
vejce a kostka droždí
špetka soli a lžíce cukru
Potřebujete
Nejdříve rozdrobte droždí, přidejte cukr a teplé mléko. Nechte vzejít kvásek a poté přidejte mouku, sůl, vejce a zbytek mléka. Vymíchejte hladké těsto a nechte vykynout. Mezitím si na pánvičce orestujte kokos dozlatova. Z těsta vykrajujte lžící kousky těsta a doprostřed vždy dejte 2 až 3 vypeckované třešně. Vytvarujte knedlíky a vařte v osolené vodě zhruba 10 minut. Knedlíky posypte kokosem, můžete moučkovým cukrem a přelijte máslem.
Čokoládový koláč s třešněmi
Potřebujete
5 vajec
150 g strouhaných ořechů
100 g hořké čokolády
100 g másla
2 hrsti třešní
1 vanilkový cukr
Postup
Máslo a žloutky vyšlehejte do pěny. Přidejte vanilkový cukr a vyšlehaný sníh z bílků. Smíchejte s nastrouhanou čokoládou a ořechy. Hladké těsto nalijte do formy, přidejte vypeckované třešně a pečte na 180° C, zhruba 40 minut. Před podáváním posypte moučkovým cukrem.
Jaké třešňové dezerty máte nejraději vy?
Michaela Michalíková
s...