Po rychlém a svěžím vaření, které vám ulehčovalo práci v kuchyni v létě, opět přichází podzim a s ním také jídla, která vás nasytí a zahřejí. Vyzkoušejte recepty na zdravé pokrmy, kterými doplníte potřebné vitamíny, a navíc zpracujete podzimní úrodu.
Špagetová dýně s pestem a rajčaty
Potřebujete:
špagetovou dýni
2 nasekané stroužky česneku
3 lžíce pesta
hrst nasekané petržele
strouhaný parmazán
cherry rajčata
olivový olej
Postup:
Dýni rozpulte, pokapejte olivovým olejem a nechte péct zhruba 45 minut na 200 °C, dokud nezměkne. Dýni nechte vychladnout a vidličkou naškrábejte „špagety“. Mezitím si pod grilem nebo v troubě opečte osolená cherry rajčátka. Na olivovém oleji nechte zpěnit nasekaný česnek, přidejte špagety, pesto, promíchejte a odstavte. Na talíře přidejte pečená cherry rajčata, poprašte nasekanou petrželkou a posypte parmezánem.
https://recepty.rohlik.cz/2365-spagetova-dyne-s-pestem-a-rajcaty
Polenta s cuketou a Šmakounem
Potřebujete:
40 g polenty
2 hrnky vývaru
100 g uzeného Šmakouna
kousek cukety
lžíci másla
olivový olej
sůl, pepř a petržel
Postup:
Polentu uvařte, jak máte rádi. Na tužší polentu se používají dva díly vody na jeden díl polenty. Dochuťte bylinkami, zjemněte máslem a osolte. Plátky Šmakouna a kousek cukety nakrájejte na kostičky a orestujte tři minuty na olivovém oleji. Dochuťte solí a zelenými bylinkami a přidejte k polentě.
https://recepty.rohlik.cz/2337-polenta-s-cuketou-a-smakounem
Pečený lilek s rajčaty
Potřebujete:
lilek
šaltoku
2 velká rajčata
lžíci balsamicového octa
lžičku sušeného oregana
sůl a pepř
hrst dýňových semínek
Postup:
Lilek nakrájejte na kolečka a z obou stran posolte, aby se vypotil. Přebytečnou vodu odsajte papírovou utěrkou, z vrchní strany vytvořte nožem mřížku a lilek potřete pestem. V troubě vyhřáté na 200 °C pečte zhruba 10 minut. Rajčata zbavte vodnatých středů a nakrájejte nadrobno, stejně tak šalotku a česnek. Směs dochuťte balsamikem, oreganem, tymiánem a pepřem. Jakmile je lilek předpečený, vyndejte ho z trouby a navrstvěte na něj rajčatovou směs. Posypte dýňovými semínky a nechte pět minut dopéct.
https://recepty.rohlik.cz/2063-peceny-lilek-s-rajcaty
Jaké jsou vaše oblíbené podzimní suroviny?
Michaela Michalíková
s...