KZ_logo1

3 podzimní recepty s využitím sezónních surovin

29.9.2017

Po rychlém a svěžím vaření, které vám ulehčovalo práci v kuchyni v létě, opět přichází podzim a s ním také jídla, která vás nasytí a zahřejí. Vyzkoušejte recepty na zdravé pokrmy, kterými doplníte potřebné vitamíny, a navíc zpracujete podzimní úrodu.

Špagetová dýně s pestem a rajčaty

Potřebujete:

špagetovou dýni

2 nasekané stroužky česneku

3 lžíce pesta

hrst nasekané petržele

strouhaný parmazán

cherry rajčata

olivový olej

Postup:

Dýni rozpulte, pokapejte olivovým olejem a nechte péct zhruba 45 minut na 200 °C, dokud nezměkne. Dýni nechte vychladnout a vidličkou naškrábejte „špagety“. Mezitím si pod grilem nebo v troubě opečte osolená cherry rajčátka. Na olivovém oleji nechte zpěnit nasekaný česnek, přidejte špagety, pesto, promíchejte a odstavte. Na talíře přidejte pečená cherry rajčata, poprašte nasekanou petrželkou a posypte parmezánem.

https://recepty.rohlik.cz/2365-spagetova-dyne-s-pestem-a-rajcaty

Polenta s cuketou a Šmakounem

Potřebujete:

Foto: rohlik.cz

Foto: rohlik.cz

40 g polenty

2 hrnky vývaru

100 g uzeného Šmakouna

kousek cukety

lžíci másla

olivový olej

sůl, pepř a petržel

Postup:

Polentu uvařte, jak máte rádi. Na tužší polentu se používají dva díly vody na jeden díl polenty. Dochuťte bylinkami, zjemněte máslem a osolte. Plátky Šmakouna a kousek cukety nakrájejte na kostičky a orestujte tři minuty na olivovém oleji. Dochuťte solí a zelenými bylinkami a přidejte k polentě.

https://recepty.rohlik.cz/2337-polenta-s-cuketou-a-smakounem

Pečený lilek s rajčaty

Potřebujete:

Foto: rohlik.cz

Foto: rohlik.cz

lilek

šaltoku

2 velká rajčata

lžíci balsamicového octa

lžičku sušeného oregana

sůl a pepř

hrst dýňových semínek

Postup:

Lilek nakrájejte na kolečka a z obou stran posolte, aby se vypotil. Přebytečnou vodu odsajte papírovou utěrkou, z vrchní strany vytvořte nožem mřížku a lilek potřete pestem. V troubě vyhřáté na 200 °C pečte zhruba 10 minut. Rajčata zbavte vodnatých středů a nakrájejte nadrobno, stejně tak šalotku a česnek. Směs dochuťte balsamikem, oreganem, tymiánem a pepřem. Jakmile je lilek předpečený, vyndejte ho z trouby a navrstvěte na něj rajčatovou směs. Posypte dýňovými semínky a nechte pět minut dopéct.

https://recepty.rohlik.cz/2063-peceny-lilek-s-rajcaty

Jaké jsou vaše oblíbené podzimní suroviny?

Michaela Michalíková

Boats illuminated by the sun in Lipno Lake with beautiful scenery in the background. Blizsi Lhota, Czech Republic.

Chystáte se k vodě? Které české nádrže stojí za návštěvu

Koupání, šnorchlování, paddleboarding nebo jen příjemné chvilky na sluníčku.…

Co je to patchwork, kde se vzal a jaké je jeho využití?

Možná už jste v souvislosti s šitím zaslechli zvláštní…

Užijte si příjemný wellness pobyt podle svého výběru

Chcete se vydat na relaxační pobyt pro načerpání nové…
2784

Plavková sezóna se blíží! Zhubněte do plavek u tyče a buďte v létě za hvězdu!

Pole Sport je souhrnný název pro pohyb u tyče, kterou ale mnoho lidí stále…
22429822_l

7 kosmetických vychytávek moderní doby

Moderní doba s sebou přináší kromě většího shonu a stresu také nesporné výhody. Technika…
makový dort - smakoun.eu

Upečte si dorty, po kterých nepřiberete

Dovedete si ještě představit oslavu narozenin s pořádným dortem? Že máte strach, že po něm přiberete?…

Reklama

vd_reality_300x300vd_stavebni_300x300

Nejnovější články

sergio-souza-Sxm8FK0xc3Q-unsplash

Vídat se po rozchodu? Raději ne!

Každý konec vztahu bolí. Zasahuje totiž naše nejcitlivější místa,…
neonbrand-N8XoKjKOT0M-unsplash

Jak najít svou ztracenou vášeň

Žijete v dlouhodobém vztahu a pořád svého partnera milujete,…
toxický vzťah

Jak poznat toxický vztah

Jste spolu spíš jen ze setrvačnosti a ze zvyku?…
žena po rozchodu

Rozchod – životní zkouška, která vás mnohému naučí

Pokud jste zrovna čerstvě po rozchodu, pak zřejmě máte…
ben-white-j1h011Awz1A-unsplash

Jak získat po rozchodu ztracené sebevědomí?

Rozchody jsou složité. Někdy vztah neskončí zrovna nejlépe a…

Související příspěvky

Zanechte komentář