Na kynutých meruňkových nebo bramborových švestkových knedlíčcích možná stálo vaše dětství. Pokud jste je milovaly, pak budou dnešní recepty přesně pro vás. Máte chuť na něco lehkého? Připravte si naše lahodné knedlíčky, které vás nadchnou svou chutí i originalitou! Potěšte sebe nebo svoji rodinu či přátele tradičními knedlíčky ve velmi netradičním podání. Zaručujeme, zamilujete se na první pohled. Jdeme na to!
Špaldové knedlíčky se švestkami
Ingredience:
2 hrnky špaldové mouky
1 vejce
250 g měkkého polotučného tvarohu
2 PL třtinového cukru
8 švestek
špetka soli
Postup:
Vejce, mouku a tvaroh si smíchejte v míse. Přidejte špetku soli a třtinový cukr a dobře prohněťte. Pro lepší chuť můžete přidat i trochu citrónové kůry. Těsto dejte na chvíli odležet do lednice a mezitím si švestky rozporcujte na menší kousky. Z těsta po cca 30 minutách tvarujte knedlíčky, v každém vždy bude kousek švestky. Knedlíky vložte do vroucí vody a vařte cca 4 minuty, dokud nevyplavou na povrch. Podávat můžete s máslem a cukrem či s mákem.
Tvarohové knedlíčky s ovocným rozvarem
Ingredience:
50 g změklého másla
250 g měkkého jemného tvarohu plnotučného
250 g polohrubé mouky
2 vejce
1 PL moučkového cukru
špetku soli
350 g jahod, malin, borůvek – dle chuti
Postup:
Do velké mísy nasypte kousky změklého másla, přidejte vejce a dobře prošlehejte. Odvažte si mouku a opatrně ji postupně vsypávejte k vaječné směsi. Těsto zhoustne. Přisypte sůl, přidejte tvaroh i moučkový cukr. Výsledné těsto by mělo být nadýchané a vláčné. Lepkavé těsto si vyklopte na pomoučený vál a tvarujte z něj malé kuličky. Ty nechte chvíli na vále odpočinout a zatím si dejte vařit vodu. Jakmile bude voda bublat, dávejte do ní vařit knedlíčky cca na 3-5 minut. Jakmile budete mít hotové všechny knedlíčky, přidejte k nim v míse máslo, aby se hezky obalily a neslepily se k sobě. V hrnci si připravte ovocný rozvar. Nasypte do něj ovoce i s cukrem a nechte lehce povařit. Knedlíčky podávejte s ovocným rozvarem nebo ozdobte navíc i čerstvým ovocem.
Pohankové knedlíčky plněné čokoládou
Ingredience:
150 g pohanky lámanky
150 g jáhlů
1 vanilkový pudink
1 kokosové mléko v plechovce
2 PL kukuřičného škrobu
2 PL třtinového cukru
1 čokoláda 70%
dětská krupice dle potřeby
trocha mléka
Postup:
Pohanku i jáhly si uvařte dle klasického návodu. K lepkavé směsi přidejte 2 lžíce třtinového cukru a 2 lžíce kukuřičného škrobu. Těsto by mělo být lepkavé a tekutější, proto jej dle potřeby dosypávejte dětskou krupičkou, aby vám vzniklo klasické tužší vláčné těsto. Z těsta si tvořte kuličky, které naplníte vždy 1 kostičkou hořké čokolády. Vzniklé knedlíčky vhoďte do vroucí vody a vařte, než vyplavou na povrch. Pudinkový prášek si nasypte do misky. V rendlíku rozehřejte kokosové mléko a odeberte z něho pár lžiček, které nalijete k pudinkovému prášku. Prášek s mlékem rozmíchejte, aby se vám neutvořily hrudky, a nalijte do zbytku kokosového mléka v rendlíku. Uvařte jako klasický pudink, který můžete ještě dle chuti osladit. Knedlíčky servírujte na vanilkovém pudinku, ozdobte oříšky, hoblinkami čokolády nebo mraženým ovocem.
Jaké jsou vaše nejoblíbenější knedlíčky?
Tereza Obořilová
s...