Přípravě hovězího masa se lidé často vyhýbají. Většinou za to může domněnka, že hovězí maso je nezdravé a navíc tuhé. Pokud jej však dobře připravíte, pochutnáte si na opravdové lahůdce. Inspirujte se skvělými recepty a dejte hovězímu masu šanci.
Tagliatelle s hovězí svíčkovou
Potřebujete:
1 balení tagliatelle
200 g hovězí svíčkové
pár cherry rajčat
kapary a rukolu
olivový olej
sůl a pepř
parmezán
Postup:
Tagliatelle uvařte v osolené vodě na skus. Na rozpálenou pánev vhoďte nožem rozmačkaný česnek a najemno nakrájenou chilli papričku, chvilku restujte, přidejte na nudličky nakrájené, osolené a opepřené maso a míchejte, dokud se maso nezatáhne. Přidejte rozpůlená rajčata, kapary a podlijte vínem. Nechte víno vydusit a přisypte pokrájenou petržel, vše zamíchejte a podle chuti osolte a opepřete. Těstoviny vmíchejte do pánve se směsí a na talíři dozdobte rukolou a parmezánem.
https://recepty.rohlik.cz/145-tagliatelle-s-hovezi-svickovou
Hovězí burgundský guláš
Potřebujete:
1 kg hovězí kližky
150 g slaniny
3 cibule, mrkev, petržel a celer
2 nasekané stroužky česneku
200 ml šlehačky
5 kuliček jalovce a 2 bobkové listy
lžíci švestkového džemu
špetku majoránky, papriky, pepř a sůl
Postup:
Na oleji si opečte na kostičky pokrájenou slaninu. Na tuku ze slaniny smažte dozlatova nadrobno nakrájenou cibuli. Potom přidejte česnek a na kostky pokrájené maso. Když je maso opečené, podlijte ho červeným vínem, zmírněte plamen a duste zhruba hodinu, aby bylo skoro měkké. Občas hrnec zkontrolujte a promíchejte. K masu přidejte strouhanou chlebovou kůrku, nadrobno nastrouhaný brambor, pokrájenou klobásu, lžičku hladké mouky a vše duste, dokud nebude maso úplně měkké. Ve vyšší pánvi rozpalte olej a osmahněte na něm nastrouhanou mrkev, celer a petržel. Přidejte všechno koření, citrónovou kůru, džem a chvíli společně smažte. Zeleninu z pánve dejte do hrnce a společně s masem ještě povařte. Můžete zjemnit šlehačkou. Guláš podávejte s čerstvým pečivem.
https://recepty.rohlik.cz/389-hovezi-burgundsky-gulas
Hovězí pečeně
Potřebujete:
500 g hovězí roštěné, kýty nebo plece
2 lžíce sádla a hovězí vývar
3 mrkve
Postup:
V hrnci rozpalte sádlo a osolené i opepřené maso nechte ze všech stran zatáhnout. Přidejte pokrájený česnek, cibuli a tymián, podlijte vínem a vývarem a vložte do předem vyhřáté trouby. Pečte na 150 °C zhruba tři hodiny. Na závěr pečení přidejte mrkev a pečte do změknutí.
https://recepty.rohlik.cz/411-hovezi-pecene
Máte rádi hovězí? Jak často jej připravujete?
Michaela Michalíková
s...