Babí léto je ideální období, kdy vám budou chutnat recepty z hub. Vyzkoušejte naše recepty, které jsou neobvyklé a velmi chutné. Citrónové rizoto se zeleninou si zamilujete, bulgur se Šmakounem budete mít rychle hotový a Šmakoun na hříbkách vás překvapí svou jemnou a vyváženou chutí.
Citrónové zeleninové rizoto
Potřebujete
2 hrnky rýže
250 g žampionů
200 g Šmakouna a hlívou ústřičnou
3 hrsti pokrájeného pórku
1 střední cibule
200 ml sójové smetany
lžička houbového koření
čtvrtka citronu
kmín, sůl a pepř
Postup
Na oleji opečte pokrájené žampiony s kmínem a cibulkou, po chvíli přidejte nastrouhaného Šmakouna. Když zelenina se Šmakounem trochu zezlátnou, přidejte nakrájený pórek. Krátce orestujte a dejte chvíli stranou. Na pánev kápněte trošku oleje a osmahněte na něm rýži, dokud nezbělá. Pak ji ihned zalijte dvěma hrnky vody, osolte a přikryjte pokličkou. Za občasného míchání vařte na mírném ohni, dokud rýže nezměkne. Pak přidejte hotovou zeleninu se Šmakounem, pepř, sůl a houbové koření. Citron odblaňte a dužinu nasekejte na kousky. Přidejte k rizotu, promíchejte a zalijte sójovou smetanou. Nechte přejít varem a ihned podávejte.
Zdroj – www.smakoun.eu/Daniela vaří a píše
Bulgur se Šmakounem
Potřebujete
200 g bulguru
50 g žampionů
1 balení Šmakouna s hlívou ústřičnou
cibule
2 stroužky česneku
žlutá paprika
půlku fenyklu
lžička miso pasty
bylinková sůl
Postup
Bulgur ochuťte bylinkovou solí, zalijte v misce horkou vodou, přikryjte pokličkou a nechte odstát. Mezitím si nakrájejte Šmakouna s příchutí hlívy ústřičné na kostky. Stejně nakrájejte cibuli, česnek, žlutou papriku, žampiony a fenykl. Na pánvi rozehřejte olivový olej, přidejte nakrájenou zeleninu se Šmakounem a orestujte. Po chvíli do pánve přidejte bulgur, promíchejte a společně opečte. Na závěr vmíchejte lžičku miso pasty a podávejte.
Zdroj – www.smakoun.eu/Milča Jandusová
Šmakoun na hříbkách
Potřebujete
200 g Šmakouna s hlívou
1 cibule
500 g dušených hříbků
600 ml zeleninového vývaru
200 ml rostlinné smetany
lžíce oleje
lžíce másla
2 lžičky drceného kmínu
hrst petrželky
hraška na zahuštění
Postup
Na rozpáleném oleji nechte zesklovatět pokrájenou cibulku. Přidejte hříbky a nechte orestovat. Poté si zhruba třetinu hříbků dejte stranou, ke zbytku přilijte vývar se smetanou a povařte. Vmíchejte kmín, rozmixujte a podle potřeby zahustěte hraškou. Na pánvi si rozpusťte máslo, přidejte hříbky, které jste si dali předtím stranou, a přihoďte k nim pokrájeného Šmakouna. Krátce orestujte a přidejte do omáčky. Přidejte sůl a pepř. Servírujete s čerstvou petrželkou a dýňovými noky.
Zdroj – www.smakoun.eu/Míša Lentesová
Vyzkoušíte tyto zajímavé recepty?
Michaela Michalíková
s...