Rybíz patří mezi oblíbené ovoce, ze kterého můžete vyrábět marmeládu, víno nebo rybízovou šťávu. Obsahuje velké množství vitamínu C. V létě vás rybíz skvěle osvěží, a navíc pročišťuje celý organismus. Vyzkoušejte chutné recepty, které si užijete při večerním posezení na letní terase.
Rybízový koláč
Potřebujete:
200 g polohrubé mouky
250 g měkkého tvarohu
120 g másla
1 prášek do pečiva
2 vejce
300 g rybízu
Postup:
Z bílku vyšlehejte tuhý sníh, mouku smíchejte s práškem do pečiva, změklé máslo utřete s tvarohem a žloutky s cukrem. Mouku postupně přimíchejte ke žloutkům a tvarohu a přidejte sníh. Z této směsi vypracujte těsto. Těsto rozprostřete do vymazané koláčové formy a poklaďte jeho povrch rybízem. Pečte v předehřáté troubě na 160 °C dozlatova. Koláč podávejte s vanilkovou zmrzlinou nebo zakysanou smetanou.
https://recepty.rohlik.cz/1985-rybizovy-kolac
Rybízový koláč se sněhem
Potřebujete:
220 g hladké mouky
150 g cukru
1 vanilkový cukr
3 vejce
100 g másla
250 g kysané smetany
350 g rybízu
Postup:
Troubu si předehřejte na 180 °C. Mezitím smíchejte máslo, cukr, vanilkový cukr, tři vejce a hladkou mouku. Přidejte čtyři velké lžíce zakysané smetany a vypracujte hladké těsto. Těsto nalijte do koláčové formy a dejte péct do trouby na deset minut. Smíchejte očištěný rybíz se zbytkem zakysané smetany. Z bílků ušlehejte tuhý sníh a na mírně předpečený korpus naneste rybízovou směs a zakryjte sněhem. Koláč vraťte do trouby a nechte péct dozlatova.
https://recepty.rohlik.cz/1987-rybizovy-kolac-se-snehem
Mini Pavlova s rybízem
Potřebujete:
4 bílky
210 g moučkového cukru
2 lžíce škrobu
2 lžíce vinného octa
půl lusku vanilky
špetku soli
rybíz a smetanu ke šlehání
Postup:
Předehřejte si troubu na 150 °C. Prosejte moučkový cukr a přidejte polovinu vanilkového lusku. K vaječným bílkům přidejte špetku soli a vyšlehejte do tuhého sněhu. Přidávejte moučkový cukr s vanilkou, škrob a nakonec po kapkách ocet. Vyšlehaný tuhý sníh přemístěte do cukrářského sáčku a tvarujte s ním kolečka na pečicí papír, která navrstvíte do výšky. Plech vložte do trouby, snižte teplotu na 120 °C a pečte zhruba 30 minut na spodní mřížce. Pavlova má být svrchu upečená dokřupava, ale uvnitř stále vláčná. Po dopečení nechte vychladnout v troubě.
Vychladlé mini Pavlovy naplňte ušlehanou šlehačkou a zdobte rybízem.
https://recepty.rohlik.cz/1989-mini-pavlova-s-rybizem
Co děláte s přebytkem rybízu vy?
Michaela Michalíková
s...