Cuketa patří mezi oblíbenou letní zeleninu. Můžete ji připravit na několik různých způsobů, například grilovaná cuketa se skvěle hodí k masu. Vyzkoušejte rizoto s cuketou, zapečenou cuketu se zeleninou nebo rychlou cuketovou omeletu.
Zapečená cuketa se zeleninou
Potřebujete:
3 větší cukety
1 velký lilek
500 g rajčata
3 stroužky česneku
olivový olej
pepř, bazalku, petržel a sůl
půl hrnku strouhaného sýra
Postup:
Předehřejte si troubu na 200 °C. Olejem vymažte formu a cukety i lilek pokrájejte na menší kostičky. Dejte do plechu nebo vymazané formy, přidejte rozkrájená rajčata. Smíchejte s česnekem, kořením a bylinkami. Přidejte strouhaný sýr a zapékejte zhruba 30 minut.
Rizoto s cuketou
Potřebujete:
130 g rýže na rizoto
1 velkou cuketu
1 cibuli a stroužek česneku
50 g slaniny
2 lžíce strouhaného čedaru
500 ml zeleninového vývaru
lžíci olivového oleje
lžíci másla
sůl a pepř
Postup:
Na pánvi rozpalte oheň, přidejte cibuli, česnek a slaninu. Opečte a přisypte rýži. Restujte pět minut a přidejte 200 ml vývaru, vařte a znovu přidávejte vývar, dokud se nevyvaří. Přidejte nastrouhanou cuketu a vařte rýži doměkka. Přidejte máslo a strouhaný čedar. Ochuťte solí a pepřem.
Cuketová omeleta
Potřebujete:
3 cukety
2 jarní cibulky
5 vajec
4 lžíce smetany
lžíci másla
100 g strouhaného sýra
mletý kmín, muškátový oříšek, sůl a pepř
Postup:
Cuketu oloupejte a nakrájejte na plátky. Osolte a nechte deset minut vypotit. Poté opláchněte, vysušte. Cibuli opečte na másle, přidejte cuketu. Vejce smíchejte se sýrem, smetanou a kořením. Cuketu zalijte vaječnou směsí a tuto cuketovou omeletu nechte pořádně prohřát. Podávejte s bramborem nebo zeleninovým salátem.
Máte další tip na zajímavé recepty s cuketou?
Michaela Michalíková
s...