Rizoto si můžete připravit na oběd nebo na večeři. Jeho přípravu zvládne i začátečník a budete velmi příjemně překvapeni jemnou chutí smetany, česneku a popřípadě vína. Ideální součástí rizota je zelenina, rozhodně vyzkoušejte rizoto s chřestem. Ověřenou klasikou je pak houbové rizoto nebo kuřecí se žampiony.
Rizoto s chřestem
Potřebujete
1 hrnek rýže arborio
100 g parmezánu
1 balení bílého chřestu
hrnek bílého vína
svazek jarní cibulky
sůl a pepř
Postup
Bílý chřest omyjte a oloupejte od hlavičky dolů. Uvařte ve slané vodě doměkka. Po uvaření chřest vyndejte a nakrájejte na čtvrtky. V pánvi rozpalte olej a na něm opečte nakrájenou cibulku. Přisypte rýži a opékejte, dokud nebude rýže hezky lesklá. Podlijte vínem a za stálého míchání vařte, dokud se víno neodpaří. Vmíchejte nakrájený chřest, strouhaný parmezán, máslo a důkladně promíchejte. Podle chuti dosolte, opepřete a můžete ochutit petrželkou.
https://recepty.rohlik.cz/167-rizoto-s-chrestem
Houbové rizoto
Potřebujete
300 g rýže arborio
30 g sušených hub
1 cibule
200 g žampionů
1 litr zeleninového vývaru
1 stroužek česneku
50 g parmazánu
sůl a pepř
Postup
Sušené hříbky zalijte vroucí vodou a nechte dvacet minut máčet. Slijte vodu a nakrájejte na kousky. V pánvi rozehřejte máslo a přidejte pokrájenou cibuli. Až zesklovatí přidejte pokrájený stroužek česneku a pokrájené žampiony. Přidejte rýži a jednu naběračku připraveného vývaru. Zamíchejte a až se tekutina vstřebá, přilijte další a postup opakujte. Bude to trvat přibližně 20 minut. Až bude rýže měkká, nasypte strouhaný parmezán, čerstvě mletý pepř a podávejte.
https://recepty.rohlik.cz/2281-houbove-rizoto
Rizoto se žampiony a kuřecím masem
Potřebujete
300 g rýže
100 g žampionů na plátky
strouhaný parmazán
smetana a kuřecí vývar
1 stroužek česneku a špetka tymiánu
sůl a pepř
Postup
Na rozpáleném oleji osmahněte cibulku. Až zesklovatí, přidejte prolisovaný česnek. Nechte rozvonět, přidejte pokrájené kuřecí maso, osolte, opepřete a smažte, až se maso zatáhne.
Zasypte rýží, lehce zasmahněte a zalijte vývarem. Snižte plamen a vařte pozvolna. Pět minut před dovařením rýže k ní přidejte na plátky pokrájené žampiony, špetku tymiánu a trochu smetany na zjemnění. Nakonec vmíchejte nastrouhaný parmazán, nechte rozpustit a můžete podávat.
https://recepty.rohlik.cz/1399-rizoto-se-zampiony-a-kurecim-masem
Jak připravujete rizoto vy?
Michaela Michalíková
s...