Spěcháte ráno do práce a nemáte čas zdlouhavě si připravovat jídlo, v poledne skoro nestíháte oběd a v práci pak trpíte hlady a večer se přejídáte? Přichystejte si ještě večer vydatnou a zdravou svačinu, kterou si ráno jenom vyndáte z ledničky. Vezměte si s sebou do práce nebo do školy výborný sendvič nebo skvělé müsli ve skleničce.
Sendvič s uzeným lososem a řeřichou
Potřebujete:
2 plátky tmavého chleba
sýr Lučina
hrst rukoly
lžičku bazalkového pesta
snítky řeřichy
2 plátky uzeného lososa
Postup:
Spodní plátek chleba namažte silnou vrstvou Lučiny. Vyskládejte na něj několik lístků rukoly, navrstvěte dva plátky uzeného lososa, potřete lžičkou bazalkového pesta. Jako poslední přijde pár snítek řeřichy. Sendvič zakryjte druhým plátkem chleba. Hotový sendvič si můžete bez problémů zabalit s sebou, výborně chutná i druhý den. Nezapomeňte však sendvič uchovávat v lednici.
Sendviče s avokádovou nebo řepovou pomazánkou
Potřebujete:
8 plátků bílého toustového chleba
2 plátky kuřecí šunky
salátovou okurku na kolečka
na řepovou pomazánku:
150 g uvařené řepy
50 g bílého jogurtu
sůl a pepř
na avokádovou pomazánku:
120 g polotučného tvarohu
půl avokáda
lžíci sušené pažitky
sůl a pepř
citron na zakápnutí
Postup
Řepovou pomazánku snadno připravíte smícháním uvařené řepy s jogurtem. Můžete přidat i mleté ořechy a semínka. Poté lehce dosolte a dle chuti přidejte i pepř.
Jak připravit avokádovou pomazánku? Avokádo umyjete a vložíte do misky. Poté lehce zakápnete citronem a rozmačkáte. Přidáte tvaroh, pažitku a dochutíte solí a pepřem. Nechte odležet v ledničce.
Poté do 4 plátků toastového chleba vykrájejte různé tvary nebo chléb můžete nechat jen tak. Dva krajíce namažte avokádovou pomazánkou, na dva z nich položte šunku a nakrájenou okurku. Na dva ozdobené krajíce naneste ještě trochu pomazánky a spojte.
Řepové sendviče pouze promažte pomazánkou a spojte.
Müsli do skleničky
Potřebujete:
40 g ovesných vloček
müsli (například s medovým jogurtem)
15 g sušených brusinek
15 g kešu ořechů (nebo i jiných)
půl lžíce medu
150 g bílého holandského jogurtu
hořkou čokoládu
Postup:
Vyberte si skleničku se širokým hrdlem (aby se do ní vešla lžička) a s víčkem, abyste si svačinu mohli pohodlně vzít i do práce. Nejdříve smíchejte ovesné vločky se sušenými brusinkami, ořechy a popřípadě i semínky. Tuto směs dejte na dno sklenice. Poté přidejte jogurt. V receptu je psaný bílý, podle chuti ale můžete přidat i ovocný. Nebo do bílého jogurtu přidejte lžičku marmelády nebo čerstvého ovoce. Tuto výbornou svačinku můžete dozdobit ovocem, strouhanou čokoládou nebo celými ořechy.
Co obvykle svačíte? Dáváte přednost sladkému, nebo slanému jídlu? A nosíte si svačiny i do práce?
Michaela Michalíková
s...