Ani na podzim si neodpírejte sladké dezerty, které si můžete dát ke snídani nebo si je užít jako dobrotku ke kávě. Vyzkoušejte originální pečené jáhly se švestkami a mákem, jablečný koláč, který je lahodný a jemný, nebo se inspirujte receptem na dýňovou buchtu s čokoládou. Užijte si podzimu, jak nejlépe to jde.
Čokoládovo-dýňová buchta
Potřebujete:
na korpus:
250 g čokoládových sušenek
4 lžíce másla
na náplň:
500 g tvarohového sýra
200 g cukru
300 ml dýňového pyré
50 g strouhaného perníku
špetku soli
Postup:
Troubu předehřejte na 180 °C. Plech vyložte pečicím papírem. Sušenky rozdrobte do mísy a přidejte k nim máslo s cukrem. Umíchejte tak, aby směs byla vláčná. Sušenkovou hmotu natlačte na dno formy a dejte zapéct na deset minut do trouby. Po upečení nechte vychladnout. Sýr vyšlehejte do krému, přisypte cukr, přidejte dýňové pyré, mouku, vejce, špetku soli a strouhaný perník. Nalámanou čokoládu rozehřejte a rozmíchejte ji dohladka společně s pěti lžícemi dýňového krému. Zbylý dýňový krém rozprostřete na sušenkový korpus. Nahoru nalijte čokoládu a nožem lehce vytvořte mramorový vzor. Pečte v troubě zhruba hodinu.
https://recepty.rohlik.cz/727-cokoladovo-dynova-buchta
Pečené jáhly se švestkami a mákem
Potřebujete:
100 g jáhel
200 ml rostlinného mléka
4 lžíce mletého máku
lžičku mleté skořice
2 lžíce mletých mandlí
400 g švestek
hrst rozinek
Postup:
Jáhly několikrát propláchněte vroucí vodou a uvařte v rostlinném mléce doměkka. Promíchejte s mákem, skořicí a mandlemi. Jáhly by měly být dostatečně sladké díky rozinkám a zralým švestkám, ale případně je můžete dosladit sirupem nebo cukrem. Takto připravenou směs rozdělte do dvou zapékacích misek. Každou z nich zakápněte třemi lžícemi mléka, aby se vršek příliš nevysušil. Navrch vyskládejte pár švestkových měsíčků, dejte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte zhruba deset minut.
https://recepty.rohlik.cz/2131-pecene-jahly-se-svestkami-a-makem
Sypaný jablečný koláč z rýžové mouky
Potřebujete:
3 jablka
hrnek rýžové mouky
hrnek krupice
hrnek třtinového cukru
lžičku kypřicího prášku
vanilkový cukr a skořici
kousek másla
Postup:
Oloupaná jablka nastrouhejte na hrubém struhadle a přidejte k nim skořici. Suché ingredience promíchejte. Formu na pečení vymažte máslem a střídavě plňte třetinou suchých surovin, na ně vyložte polovinu jablek, znovu vsypte třetinu suchých surovin a druhou část jablek. Poslední vrstvu tvoří poslední díl suchých surovin. Povrch koláče poklaďte plátky másla a pečte zhruba hodinu při 190 °C. Povrch koláče by měl krásně zezlátnout. Nejlépe chutná koláč teplý, podávaný s kopečkem zmrzliny a šlehačkou.
https://recepty.rohlik.cz/1789-sypany-jablecny-kolac-z-ryzove-mouky
Který z těchto dezertů vás láká k vyzkoušení?
Michaela Michalíková
s...