Jste vegani? Pak vám možná někdy dochází inspirace na to, co dnes uvařit k obědu či večeři. Nechte se inspirovat naším článkem a vyzkoušejte si uvařit některé z našich třech tipů na skvělá jídla, která vám nezaberou mnoho času a budete se po nich cítit skvěle!
Cizrna na paprice
Ingredience:
500 g cizrny
1 velká cibule
2 pórky
2 dcl kokosového mléka
2 PL oleje
špetka soli
sladká mletá paprika (nebo pálivá – dle chuti)
Postup:
Cizrnu si namočte den dopředu do vody. Namočená by před vařením měla být minimálně 12 hodin. Další den ji několikrát propláchněte a v čisté vodě vařte doměkka zhruba hodinu. Cizrnu potom sceďte, ale vodu z cizrny si uschovejte. Nakrájejte si pórek i cibuli na menší kousky, osmahněte na troše oleje, přisypte 2/3 cizrny a zhruba polovinu vody z cizrny. Osolte, přidejte papriku, a pár minut povařte. Zbylou třetinu cizrny si rozmixujte dohladka a přidejte do směsi, která se díky rozmixované cizrně zahustí. Na závěr ještě dochuťte paprikou, osolte a podávejte s rýží nebo brambory.
Žampiony na smetaně
Ingredience:
400 g žampiónů
1 pórek
1 cibule
50 g arašídů
150 ml rostlinné smetany
sůl
pepř
tamari
olej
Postup:
Na pánvi si rozpalte olej a osmahněte cibulku, pórek a arašídy. Přidejte žampiony, povařte, přidejte smetanu, osolte, opepřete a přidejte tamari. Případně můžete do směsi přidat i hrášek, cuketu, papriku a další oblíbenou zeleninu.
Mini karbanátky z červené čočky
Ingredience:
250 g červené čočky
1 cibule
2 PL kečupu
2 PL hořčice
bylinky (oregano, paprika, bazalka – dle chuti)
lahůdkové droždí
2 PL tamari
2 PL rostlinného mléka
4 PL pohankové mouky
10 PL kukuřičné strouhanky
olej
sůl
Postup:
Červenou čočku přes noc namočte do vody. Další den ji nevařte(!), jen propláchněte, přidejte k ní vše kromě strouhanky a rozmixujte na hladkou směs. Po částech přidávejte strouhanku, dokud se vám konzistence nebude zdát dost tuhá, abyste z ní vytvořili kuličky. Těsto dejte na hodinu odležet do lednice a poté vytvarujte kuličky, které lehce zmáčkněte vidličkou, aby se vytvořily malé karbanátky. Každý kousek pak ještě obalte ve strouhance a smažte na oleji. Podávejte s bramborovou kaší nebo opečenými bramborami.
Který z receptů se vám líbí nejvíce?
Tereza Obořilová
s...