Chystáte narozeninovou nebo jinou oslavu a chcete připravit domácí dort? Zapomeňte na nudné recepty plné mouky a surovin, které tělo zatěžují. Vyzkoušejte zdravou obměnu oblíbených dortů a nebojte se změnit svůj jídelníček tak, abyste zhubnuli a navíc byli ve skvělé kondici. I mlsat můžete zdravě!
Odlehčené tiramisu
Potřebujete
na těsto
120 g bezlepkových piškotů
hrnek mletých ovesných vloček
půl lžičky sody
2 vajíčka
půl hrnku silné kávy espresso
půl lžičky mandlového aroma
hrnek kokosového mléka v plechovce
na krém
2 kokosové krémy Šmakoun
160 g žervé light
pár kapek kokosového aroma
350 g bílého jogurtu Skyr
2 lžičky kokosového oleje
3 lžičky kokosového másla
Postup
Smíchejte suché ingredience s mandlovým aroma, kokosovým mlékem, studenou kávou a žloutky. Bílky vyšlehejte zvlášť do pěny. Tuto pěnu poté opatrně nalijte k ostatnímu, promíchejte a pečte v předem vyhřáté troubě zhruba 20 minut na 160 °C. Poté si připravte krém. Všechny ingredience společně smíchejte a tyčovým mixérem rozmixujte do hladkého krému. Tento krém nalijte na vychladlý korpus a vložte na několik hodin do lednice. Po ztuhnutí posypte kakaem nebo karobem.
Zdroj – www.smakoun.eu/Kateřina Lohniská
Lehoučký ovocný dort
Potřebujete
na těsto
hrnek a půl bezlepkové mouky
hrnek a půl sojového mléka
půl lžičky jedlé sody
1 vajíčko
4 plátky Šmakoun brusinka/goji
2 lžičky kakaa
na krém
1 jogurtový puding bez lepku
400 g bílého jogurtu
trochu agaru nebo želatiny
na brusinkovou vrstvu
100 g sušených brusinek
2 lžičky acai
Postup
Šmakouna nastrouhejte a smíchejte s ostatními ingrediencemi na těsto. Poté vše rozmixujte a vzniklou směs nalijte do předem vymazané formy. Pečte zhruba 20 minut na 170 °C. Mezitím si připravte krém. Hotový vychladlý puding rozmixujte společně s jogurtem a sladidlem. Nakonec nalijte trochu hotového agaru. Zamíchejte a krém nalijte na vychladlý korpus. Brusinkovou vrstvu připravte povařením brusinek do změknutí. Poté je rozmačkejte a přimíchejte trochu hotového agaru a popřípadě acai. Celou směs nalijte na dort a nechte ztuhnout.
Zdroj – www.smakoun.eu/Kateřina Lohniská
Red Velvet Cake
Potřebujete
230 g řepy
180 g špaldové mouky
20 g jahodového pudinku
4 vejce
med nebo sladidlo dle chuti
na náplň
150 g Šmakouna kokosového krému
250 g odtučněného tvarohu
Postup
Oddělte žloutky a bílky. Žloutky smíchejte s ostatními ingrediencemi. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh a opatrně vmíchejte do směsi. Vše vylijte do velké dortové formy vyložené pečícím papírem a pečte zhruba 30 minut na 180° C. Až korpus vychladne, podélně rozřízněte a promažte směsí z tvarohu a Šmakouna.
Zdroj – www.smakoun.eu
Vyzkoušíte tyto zdravé a chutné dorty?
Michaela Michalíková
s...