Co jsou obilniny nejspíš víte. Také byste určitě dokázaly vyjmenovat alespoň 5 druhů klasických obilnin, mezi které se řadí například několik druhů pšenice, rýže, žito, ječmen nebo oves. Je to ale všechno, nebo nám svět obilnin nabízí ještě něco dalšího? Pokud vám názvy jako špalda, amarant nebo slzovka nic neříkají, určitě obohaťte své vědomosti v dnešním článku o netradičních obilninách!
Indiánská rýže
Indiánská rýže má oproti klasické bílé rýži výrazně lepší nutriční hodnoty. Je bohatá na bílkoviny, aminokyselinu lysin a vlákninu. Neobsahuje lepek a je proto vhodná i pro celiaky. Vašemu tělu dodá komplex vitaminu B a navíc má atraktivní hnědou barvu. Zkuste ji vyměnit za bílou klasiku. Získáte více bílkovin a vlákniny, ale méně tuku.
Slzovka obecná
Její přezdívka je bílá perla východu. Slzovka je výborná při detoxikaci organismu, podporuje funkci sleziny a pomáhá při trávení masa a tuků. Pomůže vám při zahlenění, problémech se střevy, zpomaluje stárnutí, chrání vaši kůži před ekzémem či akné a váže na sebe toxiny a škodlivé látky. Využít ji můžete do polévek, jako součást přílohy nebo do nákypů či kaší.
Špalda
Špalda je vlastně špaldová pšenice, která má vysoký obsah bílkovin, aminokyselin i vitaminů B, A a E. Vaše tělo obohatí o minerální látky fosfor, draslík, hořčík, vápník a zinek. Nejvíce se využívá špaldová mouka pro pečení slaného i sladkého pečiva. Špalda podporuje imunitní systém a díky oříškové chuti ozvláštní každý pokrm.
Pohanka
Původně byla pohanka brána jako pokrm chudých, dnes je však její obliba extrémní. Pohanka pročišťuje organismus a posilňuje střeva, obsahuje bioflavonoid rutin, který posilňuje cévy a kapiláry, a je bohatým zdrojem vitamínů B2, B3 a B5, hořčíku, manganu, mědi a fosforu. Mnozí ocení, že je pohanka bezlepková a že obsahuje mnoho antioxidantů, díky kterým můžeme být zdravější a spokojenější.
Bulgur
Bulgur je vynikající přílohou téměř ke všemu. Je to nahrubo pomletá pšenice, která nenadýmá a je lehce stravitelná. Jeho výživové hodnoty vás potěší – je bohatým zdrojem vlákniny, vitaminů A a B komplexu, železa, hořčíku, selenu a fosforu. Bulgur se výborně hodí k masu, zelenině i jako náhrada rýže či těstovin.
Amarant
Amarant je bezlepková plodina, která pochází z tropických oblastí Ameriky. Má velké množství kvalitních bílkovin, je bohatá na aminokyseliny a vlákninu a obsahuje čtyřnásobné množství železa než celozrnná rýže. Možná vás také překvapí, že obsahuje více vápníku než mléko, stejně jako hořčík, fosfor, zinek a měď. Z vitaminů naleznete v amarantu B komplex, vitamin C a E. Jeho velkým přínosem zejména pro ženy je jeho vysoký obsah skvalenu, který se podílí na biosyntéze hormonů.
Quinoa
Quinoa má příjemnou chuť a pochází z Jižní Ameriky. Staří Inkové ji považovali za klenot a možná i vy ji takto budete posuzovat, jelikož působí harmonicky na střeva, má sladkokyselou chuť, neobsahuje lepek, ale o to více obsahuje kvalitních bílkovin. Quinoa je významným zdrojem vápníku, železa, vitaminů B, fosforu i zinku. Díky pokrmům z quinoi budete dlouho sytí, jelikož obsahuje vysoké procento vlákniny, která ve vás nabobtná. Quinoa má vysokou antioxidační schopnost a můžete si ji i nechat vyklíčit.
Které ze zmíněných obilnin znáte? Připravujete si některou z nich pravidelně?
Tereza Obořilová
s...