KZ_logo1

A tyto obilniny znáte?

15.3.2017

Co jsou obilniny nejspíš víte. Také byste určitě dokázaly vyjmenovat alespoň 5 druhů klasických obilnin, mezi které se řadí například několik druhů pšenice, rýže, žito, ječmen nebo oves. Je to ale všechno, nebo nám svět obilnin nabízí ještě něco dalšího? Pokud vám názvy jako špalda, amarant nebo slzovka nic neříkají, určitě obohaťte své vědomosti v dnešním článku o netradičních obilninách!

Indiánská rýže

Indiánská rýže má oproti klasické bílé rýži výrazně lepší nutriční hodnoty. Je bohatá na bílkoviny, aminokyselinu lysin a vlákninu. Neobsahuje lepek a je proto vhodná i pro celiaky. Vašemu tělu dodá komplex vitaminu B a navíc má atraktivní hnědou barvu. Zkuste ji vyměnit za bílou klasiku. Získáte více bílkovin a vlákniny, ale méně tuku.

Slzovka obecná

Její přezdívka je bílá perla východu. Slzovka je výborná při detoxikaci organismu, podporuje funkci sleziny a pomáhá při trávení masa a tuků. Pomůže vám při zahlenění, problémech se střevy, zpomaluje stárnutí, chrání vaši kůži před ekzémem či akné a váže na sebe toxiny a škodlivé látky. Využít ji můžete do polévek, jako součást přílohy nebo do nákypů či kaší.

Špalda

Špalda je vlastně špaldová pšenice, která má vysoký obsah bílkovin, aminokyselin i vitaminů B, A a E. Vaše tělo obohatí o minerální látky fosfor, draslík, hořčík, vápník a zinek. Nejvíce se využívá špaldová mouka pro pečení slaného i sladkého pečiva. Špalda podporuje imunitní systém a díky oříškové chuti ozvláštní každý pokrm.

Pohanka

Původně byla pohanka brána jako pokrm chudých, dnes je však její obliba extrémní. Pohanka pročišťuje organismus a posilňuje střeva, obsahuje bioflavonoid rutin, který posilňuje cévy a kapiláry, a je bohatým zdrojem vitamínů B2, B3 a B5, hořčíku, manganu, mědi a fosforu. Mnozí ocení, že je pohanka bezlepková a že obsahuje mnoho antioxidantů, díky kterým můžeme být zdravější a spokojenější.

Bulgur

Bulgur je vynikající přílohou téměř ke všemu. Je to nahrubo pomletá pšenice, která nenadýmá a je lehce stravitelná. Jeho výživové hodnoty vás potěší – je bohatým zdrojem vlákniny, vitaminů A a B komplexu, železa, hořčíku, selenu a fosforu. Bulgur se výborně hodí k masu, zelenině i jako náhrada rýže či těstovin.

Amarant

Amarant je bezlepková plodina, která pochází z tropických oblastí Ameriky. Má velké množství kvalitních bílkovin, je bohatá na aminokyseliny a vlákninu a obsahuje čtyřnásobné množství železa než celozrnná rýže. Možná vás také překvapí, že obsahuje více vápníku než mléko, stejně jako hořčík, fosfor, zinek a měď. Z vitaminů naleznete v amarantu B komplex, vitamin C a E. Jeho velkým přínosem zejména pro ženy je jeho vysoký obsah skvalenu, který se podílí na biosyntéze hormonů.

Quinoa

Quinoa má příjemnou chuť a pochází z Jižní Ameriky. Staří Inkové ji považovali za klenot a možná i vy ji takto budete posuzovat, jelikož působí harmonicky na střeva, má sladkokyselou chuť, neobsahuje lepek, ale o to více obsahuje kvalitních bílkovin. Quinoa je významným zdrojem vápníku, železa, vitaminů B, fosforu i zinku. Díky pokrmům z quinoi budete dlouho sytí, jelikož obsahuje vysoké procento vlákniny, která ve vás nabobtná. Quinoa má vysokou antioxidační schopnost a můžete si ji i nechat vyklíčit.

Které ze zmíněných obilnin znáte? Připravujete si některou z nich pravidelně?

Tereza Obořilová

Boats illuminated by the sun in Lipno Lake with beautiful scenery in the background. Blizsi Lhota, Czech Republic.

Chystáte se k vodě? Které české nádrže stojí za návštěvu

Koupání, šnorchlování, paddleboarding nebo jen příjemné chvilky na sluníčku.…

Co je to patchwork, kde se vzal a jaké je jeho využití?

Možná už jste v souvislosti s šitím zaslechli zvláštní…

Užijte si příjemný wellness pobyt podle svého výběru

Chcete se vydat na relaxační pobyt pro načerpání nové…
2784

Plavková sezóna se blíží! Zhubněte do plavek u tyče a buďte v létě za hvězdu!

Pole Sport je souhrnný název pro pohyb u tyče, kterou ale mnoho lidí stále…
22429822_l

7 kosmetických vychytávek moderní doby

Moderní doba s sebou přináší kromě většího shonu a stresu také nesporné výhody. Technika…
makový dort - smakoun.eu

Upečte si dorty, po kterých nepřiberete

Dovedete si ještě představit oslavu narozenin s pořádným dortem? Že máte strach, že po něm přiberete?…

Reklama

vd_reality_300x300vd_stavebni_300x300

Nejnovější články

sergio-souza-Sxm8FK0xc3Q-unsplash

Vídat se po rozchodu? Raději ne!

Každý konec vztahu bolí. Zasahuje totiž naše nejcitlivější místa,…
neonbrand-N8XoKjKOT0M-unsplash

Jak najít svou ztracenou vášeň

Žijete v dlouhodobém vztahu a pořád svého partnera milujete,…
toxický vzťah

Jak poznat toxický vztah

Jste spolu spíš jen ze setrvačnosti a ze zvyku?…
žena po rozchodu

Rozchod – životní zkouška, která vás mnohému naučí

Pokud jste zrovna čerstvě po rozchodu, pak zřejmě máte…
ben-white-j1h011Awz1A-unsplash

Jak získat po rozchodu ztracené sebevědomí?

Rozchody jsou složité. Někdy vztah neskončí zrovna nejlépe a…

Související příspěvky

Zanechte komentář