Bylinky neodmyslitelně patří k vaření již od dávných dob. Dnes si je můžete koupit v obchodech čerstvé po celý rok, avšak bylinky vypěstované doma budou nejchutnější a navíc skoro nezatíží vaši peněženku. Můžeme je použít jako ozdobu pokrmů, přidat je do očistných aromatických koupelí, zábalů a čajů či do samotných pokrmů jako koření. Bylinky dodají jídlu aroma i specifickou chuť, obsahují i mnoho vitamínů a stopových prvků. Jaké jsou ty nejznámější?
Máta
Krásně svěží vůně máty přímo láká k vytvoření letních míchaných koktejlů. Oblíbený je i čaj z máty, který pomáhá při zažívacích potížích. Pokud vás trápí nevolnost, bolesti hlavy, nadýmání, pocit těžkého žaludku po jídle, nachlazení nebo pálení žáhy, máta je vhodným pomocníkem.
Tymián
Tymián je výborný k pečeným pokrmům. Ať už je to zvěřina, sekaná, ryby, zelenina, americké brambory nebo hovězí či vepřové maso, tymián dodá jídlu nádhernou vůni. Tymián potlačuje střevní potíže a nadýmání. Pozor! Čerstvý tymián je velmi aromatický, k vaření stačí opravdu jen pár snítek.
Oregano
Tato bylinka nesmí chybět v žádné kuchyni. Tradičně se přidává do řeckého gyrosu z kuřecího i vepřového masa, k rajčatovým jídlům, těstovinám a na pizzu. Výtečná je také v jemných grilovaných masech, například v hovězím hamburgeru. Oregano pěstované v květináči můžete otrhávat po celé léto. Svými účinky napomáhá lepšímu trávení pokrmů.
Bazalka
Bazalka je jednoznačně nejvíce spjatá s italskou kuchyní. Báječně chutná na domácí pizze, v salátech i v jakékoli omáčce na těstoviny. Výborně chutná v kombinaci s rajčaty, hodí se do bylinkového másla i k drůbeži. Bazalku si můžete jednoduše pěstovat doma v květináči, popřípadě usušit a uložit do kořenky. Tato bylinka pomáhá při nervozitě a špatném trávení.
Pažitka
Její čerstvé snítky mají nádherně zelenou jarní barvu, a právě v tomto období tedy propuká veselé vaření s pažitkou. Vynikající je lehká pažitková pomazánka s tvarohem, hodí se také do polévek, na vařené brambory, do vaječných omelet a bylinkového másla či čerstvých dresinků. Pažitka má lehce cibulovou příchuť a výborně chutná i v salátech nebo na čerstvém krajíci chleba s máslem. Pažitka je zdrojem vitamínu C a její pěstování je velmi jednoduché.
Petržel
Co by to bylo za polévku, kdyby v ní nebyla jemně nasekaná petrželka kudrnka? Skvěle se do ní totiž hodí! Petrželka je další klasickoukuchyňskou bylinkou, kterou můžete přidat na brambory, do pomazánek, zeleninových salátů, k mletému masu, do nádivek, polévek či rýže. Svou svěží barvou oživí domácí houskové knedlíky a přizdobí nejrůznější pokrmy.
Libeček
Velmi aromatická bylinka, která je v českých kuchyních hodně oblíbená. Má intenzivní aroma a stačí jej použít pouze pár lístků. Libeček se přidává do polévek, vývarů a nádivek, na brambory, k pečení hovězího masa a sekané nebo do salátů. Blahodárně působí na zánět močových cest a pomáhá i při nadýmání.
Rozmarýn
Máte rádi ryby? Pak jistě dobře víte, že se k nim výborně hodí rozmarýn! Tato bylinka je velmi aromatická a k vaření ji používejte opravdu s mírou. Přidává se k pečení vepřového, skopového nebo kachního masa, drůbeže, zvěřiny i ryb. Rozmarýn se méně často používá i do polévek a omáček. Jemně vám provoní kuchyni, posílí paměť, zlepší prokrvení a pomůže při potížích s játry a žlučníkem.
Tereza Obořilová
s...