KZ_logo1

Bylinky v kuchyni

12.4.2015

Bylinky neodmyslitelně patří k vaření již od dávných dob. Dnes si je můžete koupit v obchodech čerstvé po celý rok, avšak bylinky vypěstované doma budou nejchutnější a navíc skoro nezatíží vaši peněženku. Můžeme je použít jako ozdobu pokrmů, přidat je do očistných aromatických koupelí, zábalů a čajů či do samotných pokrmů jako koření. Bylinky dodají jídlu aroma i specifickou chuť, obsahují i mnoho vitamínů a stopových prvků. Jaké jsou ty nejznámější?

Máta

Krásně svěží vůně máty přímo láká k vytvoření letních míchaných koktejlů. Oblíbený je i čaj z máty, který pomáhá při zažívacích potížích. Pokud vás trápí nevolnost, bolesti hlavy, nadýmání, pocit těžkého žaludku po jídle, nachlazení nebo pálení žáhy, máta je vhodným pomocníkem.

Tymián

Tymián je výborný k pečeným pokrmům. Ať už je to zvěřina, sekaná, ryby, zelenina, americké brambory nebo hovězí či vepřové maso, tymián dodá jídlu nádhernou vůni. Tymián potlačuje střevní potíže a nadýmání. Pozor! Čerstvý tymián je velmi aromatický, k vaření stačí opravdu jen pár snítek.

Oregano

Tato bylinka nesmí chybět v žádné kuchyni. Tradičně se přidává do řeckého gyrosu z kuřecího i vepřového masa, k rajčatovým jídlům, těstovinám a na pizzu. Výtečná je také v jemných grilovaných masech, například v hovězím hamburgeru. Oregano pěstované v květináči můžete otrhávat po celé léto. Svými účinky napomáhá lepšímu trávení pokrmů.

Bazalka

Foto: 123rf.com

Foto: 123rf.com

Bazalka je jednoznačně nejvíce spjatá s italskou kuchyní. Báječně chutná na domácí pizze, v salátech i v jakékoli omáčce na těstoviny. Výborně chutná v kombinaci s rajčaty, hodí se do bylinkového másla i k drůbeži. Bazalku si můžete jednoduše pěstovat doma v květináči, popřípadě usušit a uložit do kořenky. Tato bylinka pomáhá při nervozitě a špatném trávení.

Pažitka

Její čerstvé snítky mají nádherně zelenou jarní barvu, a právě v tomto období tedy propuká veselé vaření s pažitkou. Vynikající je lehká pažitková pomazánka s tvarohem, hodí se také do polévek, na vařené brambory, do vaječných omelet a bylinkového másla či čerstvých dresinků. Pažitka má lehce cibulovou příchuť a výborně chutná i v salátech nebo na čerstvém krajíci chleba s máslem. Pažitka je zdrojem vitamínu C a její pěstování je velmi jednoduché.

Petržel

Co by to bylo za polévku, kdyby v ní nebyla jemně nasekaná petrželka kudrnka? Skvěle se do ní totiž hodí! Petrželka je další klasickoukuchyňskou bylinkou, kterou můžete přidat na brambory, do pomazánek, zeleninových salátů, k mletému masu, do nádivek, polévek či rýže. Svou svěží barvou oživí domácí houskové knedlíky a přizdobí nejrůznější pokrmy.

Libeček

Velmi aromatická bylinka, která je v českých kuchyních hodně oblíbená. Má intenzivní aroma a stačí jej použít pouze pár lístků. Libeček se přidává do polévek, vývarů a nádivek, na brambory, k pečení hovězího masa a sekané nebo do salátů. Blahodárně působí na zánět močových cest a pomáhá i při nadýmání.

Rozmarýn

Foto: 123rf.com

Foto: 123rf.com

Máte rádi ryby? Pak jistě dobře víte, že se k nim výborně hodí rozmarýn! Tato bylinka je velmi aromatická a k vaření ji používejte opravdu s mírou. Přidává se k pečení vepřového, skopového nebo kachního masa, drůbeže, zvěřiny i ryb. Rozmarýn se méně často používá i do polévek a omáček. Jemně vám provoní kuchyni, posílí paměť, zlepší prokrvení a pomůže při potížích s játry a žlučníkem.

Tereza Obořilová

 

Boats illuminated by the sun in Lipno Lake with beautiful scenery in the background. Blizsi Lhota, Czech Republic.

Chystáte se k vodě? Které české nádrže stojí za návštěvu

Koupání, šnorchlování, paddleboarding nebo jen příjemné chvilky na sluníčku.…

Co je to patchwork, kde se vzal a jaké je jeho využití?

Možná už jste v souvislosti s šitím zaslechli zvláštní…

Užijte si příjemný wellness pobyt podle svého výběru

Chcete se vydat na relaxační pobyt pro načerpání nové…
2784

Plavková sezóna se blíží! Zhubněte do plavek u tyče a buďte v létě za hvězdu!

Pole Sport je souhrnný název pro pohyb u tyče, kterou ale mnoho lidí stále…
22429822_l

7 kosmetických vychytávek moderní doby

Moderní doba s sebou přináší kromě většího shonu a stresu také nesporné výhody. Technika…
makový dort - smakoun.eu

Upečte si dorty, po kterých nepřiberete

Dovedete si ještě představit oslavu narozenin s pořádným dortem? Že máte strach, že po něm přiberete?…

Reklama

vd_reality_300x300vd_stavebni_300x300

Nejnovější články

sergio-souza-Sxm8FK0xc3Q-unsplash

Vídat se po rozchodu? Raději ne!

Každý konec vztahu bolí. Zasahuje totiž naše nejcitlivější místa,…
neonbrand-N8XoKjKOT0M-unsplash

Jak najít svou ztracenou vášeň

Žijete v dlouhodobém vztahu a pořád svého partnera milujete,…
toxický vzťah

Jak poznat toxický vztah

Jste spolu spíš jen ze setrvačnosti a ze zvyku?…
žena po rozchodu

Rozchod – životní zkouška, která vás mnohému naučí

Pokud jste zrovna čerstvě po rozchodu, pak zřejmě máte…
ben-white-j1h011Awz1A-unsplash

Jak získat po rozchodu ztracené sebevědomí?

Rozchody jsou složité. Někdy vztah neskončí zrovna nejlépe a…

Související příspěvky

1 KOMENTÁŘ

Zdravé jarní a krémové polévky s bylinkami | Království žen

09.4.2016 v 05:13

[…] Další bylinkovou inspiraci najdete v našem starším článku: http://kralovstvizen.cz/bylinky-v-kuchyni/. […]

Zanechte komentář