Luštěniny jsou opomíjenou potravinou, která by však ve zdravém jídelníčku neměla chybět. Mezi luštěniny patří všem známá čočka, znáte však její červenou variantu? Uvařená je skoro v minutě! Prodává se totiž bez slupky, a je proto velmi dobře stravitelná. Vaše tělo obohatí o kvalitní rostlinné bílkoviny a vlákninu, dále o vitamin B, kyselinu listovou a minerální látky fosfor, hořčík, draslík a vápník. Pokud byste chtěla zhubnout nebo jen vyzkoušet novou zdravou a chutnou potravinu, nechte se inspirovat třemi zdravými recepty na pokrmy, které si můžete z červené čočky připravit!
Čočkový salát se zeleninou
Ingredience (na 4 porce):
400 g uvařené červené čočky
10 cherry rajčat
1 červená paprika
1 červená cibule
1 žlutá paprika
1 lžíce kaparů
2 hrsti rukoly
Na zálivku:
2 lžíce citronové šťávy
⅓ sklenice olivového oleje
1 lžíce plnotučné hořčice
Postup
Červenou čočku několikrát propláchněte a uvařte dle návodu. Papriky, cibuli i kapary si nakrájejte na malé kousky, přidejte na půlky nakrájená cherry rajčátka a vše smíchejte s uvařenou červenou čočkou. Zálivku připravíte velmi snadno vymícháním všech ingrediencí dohladka. Zálivku spojte s čočkovou směsí a nakonec ozdobte rukolou.
Karbanátky z červené čočky
Ingredience:
330 g uvařené červené čočky
1 hrst jemně nasekané petrželky
1 prolisovaný stroužek česneku
1 nahrubo nastrouhaná mrkev
1 – 2 řapíky najemno nasekaného celeru
40 – 60 g strouhanky
1 lžička kari koření
sůl a pepř
žloutek
¼ lžičky strouhané bio citronové kůry
olivový olej na opečení
Postup
Mrkev, celer a česnek zprudka opečte na olivovém oleji. Čočku si rozdělte na 2 části. První část si rozmělněte na kaši a společně s druhou částí ji smíchejte s opečenou zeleninou a žloutkem. Posypte kari kořením, přidejte citronovou kůru, petrželku, osolte a opepřete. Postupně přisypávejte strouhanku, čímž získáte kompaktní hmotu.
Z té si vytvarujte 7 – 8 karbanátků a obalte je ve strouhance. Karbanátky pečte na mírném ohni na troše olivového oleje asi 5 minut z každé strany. Podávejte s vařenými bramborami, zdobenými petrželkou.
Pomazánka z červené čočky
Ingredience (4 porce):
200 g červené čočky
5 lžic olivového oleje
3 stroužky česneku + další na dochucení
1 cibule nakrájená na kostičky
1 mrkev nastrouhaná nahrubo
kůra z jednoho citronu + štáva podle chuti
asi 15 cherry rajčátek
2 hrsti čerstvé bazalky
1 a ½ lžičky mořské soli
Postup
Červenou čočku několikrát propláchněte a uvařte dle návodu. Na olivovém oleji orestujte cibuli a utřený česnek, po chvíli přidejte mrkev a citronovou kůru. Za občasného míchání společně restujte. Dejte si vařit půl litru vody.
K cibulce, mrkvi a česneku přidejte okapanou červenou čočku a vše opékejte cca 5 minut. Občas míchejte, čočka se nesmí připalovat! Směs zalijte vroucí vodou, přiklopte a na mírném plameni vařte 15 – 20 minut. Po této době by veškerá voda měla být vypařena. Čočka musí být měkká a pomazánkovou konzistenci musí mít i bez mixování.
Směs ochuťte solí a nechte vychladnout, aby pomazánka ztuhla. Nakonec k ní přidejte najemno nakrájená rajčátka, bazalku, citronovou šťávu a utřený česnek podle chuti. Pomazánku můžete podávat na toastu nebo zdravém fitness cereálním chlebu.
Jaké máte zkušenosti s červenou čočkou vy? Máte nějaké oblíbené recepty? Podělte se o ně s námi!
Tereza Obořilová
s...