Listové těsto je oblíbenou surovinou, kterou využijete v teplé i studené kuchyni. Můžete z něj vyrobit slané i sladké pochoutky, a ohromit tak svou rodinu nebo přátele. Vyzkoušejte slanou variantu mini pizzových šneků, sladkou variantu brusinkových šneků nebo listové šátečky s meruňkami.
Křehké meruňkové šátečky
Potřebujete:
1 plát kvalitního chlazeného listového těsta
1 balení Šmakoun meruňka
3 lžíce meruňkového džemu
vejce na potření
různá semínka na ozdobení
Postup:
Plát listového těsta rozdělte na 8 dílků. Takto budete mít větší šátečky. Doprostřed každého dejte kopeček náplně ze Šmakouna. Tu si jednoduše vyrobíte tak, že tyčovým mixérem nebo v malém robotu rozmixujete celé balení meruňkového Šmakouna spolu se 3 lžícemi džemu.
Spojte protilehlé cípy, spojte okraje a přimáčkněte je prsty nebo vidličkou.
Na závěr šátečky dvakrát nahoře propíchněte vidličkou a potřete pomocí mašlovačky rozšlehaným vejcem. Můžete posypat semínky. V elektrické troubě pečte na 220 stupňů, v horkovzdušné na 200 do zezlátnutí. Trvá to 15 až 20 minut.
Zdroj www.smakoun.cz/www.varilamysicka.cz
Pizza šneci Mexico
Potřebujete:
1 balení listového těsta
100 g Šmakoun Mexico
2 lžíce kečupu
20 g krémového sýra (Lučina)
hrst čerstvého špenátu nebo bazalky
1 vejce na potření
Postup:
Listové těsto rozložíte anebo vyválíte na plát. Šmakoun Mexico nastrouháte najemno a smícháte s kečupem a krémovým sýrem. Směs rozetřete na připravený plát těsta a dvě třetiny těsta pokladete plátky sýru a čerstvým špenátem či bazalkou. Těsto s náplní pevně srolujete a roládu dáte odležet na 10 minut do mrazničky, aby se poté lépe krájela.
Lehce zmrazenou roládu nakrájíte na asi půlcentimetrové tenké plátky, které pokládáte na plech vyložený pečicím papírem. Šneky pak potřete rozšlehaným vejcem. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C dozlatova (zhruba 20 minut). Z této dávky budete mít asi 30 mini šneků.
Brusinkoví šneci
Potřebujete:
1 balení listového těsta
200 g Šmakoun s brusinkami
1 lžíci povidel
Postup
Listové těsto vyválíte nebo můžete koupit už nachystané na závin. Šmakouna nastrouháte a smícháte s povidly. Směs rozetřete na plát, smotáte a nakrájíte na centimetrová kolečka, která dáte na plech s pečicím papírem. Šneky pečete v troubě předehřáté na 200 °C zhruba 15 minut.
Zdroj – www.smakoun.eu
Jaké zdravé a chutné pokrmy děláte z listového těsta vy?
Michaela Michalíková
s...