Venkovní teploty příjemně rostou a grilovací sezóna je v plném proudu. Patříte k milovníkům domácích hamburgerů a chutného zeleninového salátu? Inspirujte se recepty, které každé grilování povýší na gurmánský zážitek.
Voňavé miniburgery
Potřebujete:
na bulky:
50 g másla
280 ml mléka
450 g hladké mouky
lžičku soli
15 g cukru
15 g droždí
na náplň:
900 g hovězího masa
lžičku sušeného česneku a tymiánu
1 cibuli
špetku soli a pepře
na dresink:
400 g zakysané smetany
stroužek prolisovaného česneku
špetku tymiánu a soli
na zdobení:
150 g pokrájených žampiónů
1 salátovou okurku na plátky
lžíci olivového oleje
Postup:
Máslo nakrájejte na menší kousky a rozehřejte v zahřátém mléce. Do mísy nasypte mouku, rozdrobené droždí, cukr, sůl, mléko s máslem a zpracujte těsto. Propracujte a nechte hodinu kynout. Poté z těsta tvarujte stejně velké bochánky, které rozložíte na plech. V troubě rozehřáté na 200 °C pečte zhruba 15 minut.
Mezitím si nakrájejte žampiony na slabé plátky, v misce smíchejte se lžící oleje, solí a pepřem a vložte do trouby, aby se také opekly. Hovězí maso umelte a v robotu nasekejte úplně najemno, aby vznikla vláčná hmota. Maso ochuťte kořením a nadrobno pokrájenou cibulí. Navlhčenými dlaněmi tvarujte karbanátky. Maso opékejte na pánvi nebo grilu zhruba 3 minuty z každé strany dohněda.
Smíchejte si i ingredience na dresink. Bulky rozkrojte a potřete dresinkem. Položte plátek okurky, maso a opečené žampiony, lžíci dresinku a přiklopte druhou půlkou bulky. Spíchněte párátkem.
https://recepty.rohlik.cz/433-vonave-miniburgery
Salátek s grilovanou zeleninou
Potřebujete:
1 salátovou okurku
červenou, zelenou a žlutou papriku
250 g cherry rajčat
1 cuketu a lilek
1 cibuli
180 g sýru feta (může být i kozí)
špetku soli a pepře
dýňový nebo olivový olej
Postup:
Lilek, cuketu a salátovou okurku dobře omyjte, zbavte konců a nakrájejte na plátky. Rajčata omyjte. Papriky nakrájejte na širší proužky. Cibuli oloupejte a nakrájejte na středně silná kolečka. Veškerou zeleninu lehce osolte a nechte vypotit. Poté všechnu zeleninu ogrilujte.
Zeleninu následně smíchejte ve velké misce a přidejte dýňový nebo olivový olej, čerstvě namletý pepř a sůl. Salát z grilované zeleniny můžete lehce zakapat limetkovou šťávou. Podávejte se sýrem feta.
https://recepty.rohlik.cz/189-salatek-s-grilovanou-zeleninou
Začala už u vás grilovací sezóna? Co nejraději grilujete vy?
Michaela Michalíková
s...