Chcete se stát vegetariánem a úplně přestat jíst maso nebo ho chcete jen co nejvíce omezit? Ať už vás k tomu vedou jakékoliv důvody (osobní, pracovní nebo morální), je důležité myslet i na své zdraví. Podívejte se s námi, jaké prospěšné látky maso obsahuje a čím je doplnit, když maso vynecháte. Zároveň vám přinášíme seznam alternativ, jak maso úspěšně nahradit.
Co maso obsahuje
Maso obsahuje kvalitní bílkoviny a také železo. Bez těchto látek nemůže naše tělo správně fungovat. Pokud jste se tedy rozhodli vyškrtnout ze své stravy všechny masné výrobky, musíte bílkoviny i železo doplnit jinak.
Čím potřebné látky doplnit
Velké množství železa obsahuje sója, luštěniny, mák i zelená listová zelenina. Dopřejte si také ořechy, arašídy, kešu, sušené houby, červenou řepu a brokolici. Bílkoviny doplňte alespoň vejci a mléčnými výrobky. Dopřejte si také kvalitní olej lisovaný za studena a do svého jídelníčku zařaďte i mořské řasy.
Alternativy masa
Sójové maso
Jinak řečeno také vysušená sójová bílkovina je nejrozšířenější náhradou masa. Dá se koupit například granulovaná sója, nudličky nebo plátky. Vaří se v osolené vodě a poté se může jakkoliv dochutit různými druhy koření. Ze sóji tak můžete vytvořit opravdu chutný guláš, mletou náhradu masa nebo také skvělou přílohu k rýži. Sója obsahuje velké množství bílkovin a vlákniny.
Šmakoun
Tato oblíbená surovina je tvořena z bílkovinné hmoty, která se skládá z čistě vaječných bílků. Lisované plátky Šmakouna jsou podobné kuřecímu masu. Obsahuje bílkoviny a je dokonce ideální při dietě. Dá se z něj připravit řízek, opečený plátek, směs do salátu nebo se dá použít při pečení dezertů. V obchodě je možné jej koupit jak přírodní, tak uzený. Mimo jiné i s různými ovocnými příchutěmi.
Seitan
V dnešní době už se i tato náhrada masa rozšiřuje a začíná si získávat oblibu veřejnosti. Seitan vzniká vypláchnutím škrobu z pšeničné mouky. Je nutné ochutit jej například vývarem, zeleninou, kořením nebo marinováním. Použít jej můžete jako sekanou nebo guláš, ale výborný je i na špízech.
Klaso
Tato náhražka vzniká z pšeničné mouky. Klaso se prodává v podobě kostek, sekané nebo dokonce jako paštika. Obsahuje velké množství vlákniny, zinku i hořčíku.
Tofu
Tofu je také velmi častou a vyhledávanou náhradou masa. Vyrábí se srážením sójové bílkoviny. V obchodech je k dostání přírodní tofu, marinované, bylinkové i zeleninové. Obsahuje velké množství bílkovin, vápník a také další vitamíny. Můžete jej použít do salátů, polévek i pomazánek. Skvěle nahradí masovou sekanou a můžete jej použít i do polévky nebo jako přílohu k omáčce.
Robi
Poslední náhradou masa je robi maso, které se vyrábí z obilí, kukuřice, pšeničných klíčků, červené řepy, vody a soli. Robi maso je možné vařit, dusit, ale také smažit. V obchodech je k dostání v plátcích, nudličkách i kostkách. V některých případech jej najdete pod názvem Tomi.
Tempeh
Další náhradou masa je tempeh, který se připravuje fermentací sójových bobů. Tempeh je k dostání přírodní, který se musí tepelně zpracovat, nebo také uzený a smažený, který je možné použít i ve studené kuchyni. Obsahuje fosfor a železo. Dají se jím nahradit sýry, vejce, ale dá se také zapékat a skvěle se hodí do rizota nebo k těstovinám.
Kterou z těchto zdravých náhrad masa jste již vyzkoušeli? A jíte i maso?
Michaela Michalíková
s...