Pokud se na podzim potřebujete zahřát, není nic lepšího než vyzkoušet mexickou kuchyni, která se vyznačuje velmi ostrými pokrmy. Velkou výhodou mexických dobrot jsou také barvy, neobvyklé koření a kombinace. Vyzkoušejte enchilada polévku nebo mexickou quinou.
Enchilada polévka
Potřebujete:
3 lžíce másla a hladké mouky
půl hrnku kuřecího vývaru
2 hrnky plnotučného mléka
1 konzervu fazolí a kukuřice
4 rajčata, cibuli a papriku
100 g strouhaného sýra
2 kuřecí prsa
zakysanou smetanu
na enchilada omáčku:
3 lžíce oleje
2 lžíce hladké mouky
230 g protlaku
240 ml vývaru
kmín, česnek a sůl
Postup:
Máslo rozpusťte v hrnci, přidejte mouku a metlou míchejte, přiveďte k varu a minutu povařte. Sundejte ze sporáku a vmíchejte kuřecí vývar a půl hrnku mléka. Vraťte na sporák a přiveďte k varu, míchejte metlou, dokud směs nezhoustne. Ve větší míse rozšlehejte dohladka omáčku na enchiladas a kuřecí vývar. Přidejte zbylé mléko a opět metlou rozšlehejte. Všechny suroviny dejte do hrnce, promíchejte a navrch položte dvě kuřecí prsa. Vařte zhruba tři čtvrtě hodiny. Po uvaření vyndejte kuře, nakrájejte na kousky nebo roztrhejte vidličkou a vmíchejte do polévky. Vše řádně promíchejte. Podávejte s kysanou smetanou, nastrouhaným sýrem, koriandrem nebo třeba plátky avokáda a tortillovými chipsy.
https://recepty.rohlik.cz/1695-enchilada-polevka
Mexická quinoa
Potřebujete:
1 hrnek quinoi
lžíci olivového oleje
2 stroužky česneku
240 ml zeleninového vývaru
400 g červených fazolí
400 g loupaných rajčat
1 hrnek kukuřice
lžíci limetkové šťávy
3 jarní cibulky
sůl a pepř
Postup:
Quinou propláchněte v horké vodě. Na pánvi rozehřejte olej, přidejte česnek a za stálého míchání minutu smažte. Přidejte rajčata, vývar, quinou, fazole, kukuřici, chilli, kmín, sůl a pepř. Přiveďte k mírnému varu a pod pokličkou vařte za občasného míchání dvacet minut. Poté dovařte odkryté za častého míchání, dokud se tekutina nevypaří. Nakonec dochuťte koriandrem, zelenou cibulkou, avokádem a limetkovou šťávou. Podávejte se kysanou smetanou nebo salsou.
https://recepty.rohlik.cz/1691-mexicka-quinoa
Chutnají vám ostré pokrmy? Máte zkušenosti s mexickou kuchyní?
Michaela Michalíková
s...