Jednoduchých a rychlých receptů nikdy není dost. Patříte mezi milovníky výrazných chutí a lahodných kombinací? V tom případě použijte jako hlavní surovinu kuskus. Vyzkoušet můžete například krůtí medailonky s šafránovým kuskusem. Chutnat vám budou i lilky plněné kuskusem nebo houbový kuskus s ricottou.
Kořeněné krůtí medailonky se šafránovým kuskusem
Potřebujete:
80 g krůtích prsou
lžíci olivového oleje
půl lžičky římského kmínu
5 kuliček pepře
2 kuličky nového koření
špetku soli a skořice
60 g kuskusu
půl červené cibule
stonek řapíkatého celeru
40 g cukety
30 g červené papriky
půl stroužku česneku
špetku šafránu
Postup:
Maso rozkrájejte na menší plátky. Do plecháčku nalijte 150 ml vody a přidejte šafrán. Přiveďte k varu a vařte 2 minuty. Koření vložte do hmoždíře a rozdrťte najemno. Koření smíchejte s olejem a do marinády vložte maso. Rozpalte pánev a maso na ní opékejte z každé strany asi dvě minuty. Poté vložte do trouby rozehřáté na 200 °C, pečte 7 minut.
Na pánev přidejte ještě pár kapek oleje. Veškerou zeleninu nakrájejte na drobné kostičky. Do rozehřáté pánve vložte cibuli a restujte dozlatova. Přidejte zbylou zeleninu a opékejte asi dvě minuty. Můžete lehce podlít vodou nebo kuřecím vývarem. Přidejte najemno nasekaný česnek, osolte. Do pánve nasypte kuskus, vařečkou promíchejte. Zalijte vodou se šafránem a přiveďte k varu. Přiklopte, stáhněte z plotny a nechte 5 minut odležet. Na talíř nasypte kuskus se zeleninou a položte na něj maso. Můžete podávat!
Lilek plněný kuskusem
Potřebujete:
2 celé lilky
citrónovou šťávu
200 g kuskusu
300 ml vývaru
1 cibuli
3 stroužky česneku
100 g anlické slaniny
4 kousky sušených rajčat
eidam nebo parmezán na posypání
olivový olej
Postup:
Dva lilky podélně rozpulte, dužinu vydlabejte, nakrájejte ji na kostičky a zakapejte citrónovou šťávou. Vydlabané lilky posolte a dejte stranou. Před plněním je otřete a vymažte lžící olivového oleje. Mezitím si připravte kuskus a zalijte ho vývarem. Na olivovém oleji osmahněte jemně pokrájenou cibuli, přidejte tři stroužky česneku a dužinu lilku, vše orestujte. Pro zvýraznění chuti přidejte nasekanou anglickou slaninu. Hotovou směs smíchejte s kuskusem, přidejte 4 kousky pokrájených sušených rajčat, nahrubo nastrouhaný parmezán nebo eidam. Poté osolte a opepřete. Směsí naplňte lilky a pečte je v troubě na 180 °C asi 30 minut.
Houbový kuskus s ricottou
Potřebujete:
60 g kuskusu
70 g žampionů
1-2 lžíce olivového oleje
snítku rozmarýnu
hrstku petrželky
sůl a pepř
sýr ricotta
Postup:
Kuskus nasypte do misky se špetkou soli a zalijte vroucí vodou. Přikryjte a nechte nabobtnat. Na pánvi rozehřejte olej a žampiony nakrájené na slabé plátky orestujte dozlatova. Přidejte nasekané bylinky a kuskus. Stáhněte z plotny, promíchejte, pokapejte ještě trocho olivového oleje a lehce dosolte a opepřete. Kuskus servírujte na talíř a nahoru přidejte kopeček ricotty.
Co rychlého a chutného byste z kuskusu uvařili vy?
Michaela Michalíková
s...