I když máte opravdu málo času, nezoufejte. Existují totiž jednoduché a rychlé recepty, které vám dodají potřebnou energii, takže se nemusíte odbývat nezdravým jídlem z fast-foodu. Vyzkoušejte zdravé a chutné rybí speciality, například tuňáka s bylinkami, tuňákový salát nebo pizzu s tuňákem.
Tuňák s bylinkovo-citronovým olejem a teplým salátem
Potřebujete:
200 g steaku z tuňáka
3 snítky tymiánu
stroužek česneku
lžíci olivového oleje
2 lžičky citrónové šťávy
na salát:
200 g malých brambor
100 g fenyklu
lžíci olivového oleje
sůl a pepř
Postup:
Česnek utřete se solí a s lístky tymiánu. Přidejte citrónovou šťávu a olej a promíchejte. Brambory vložte do osolené vody a vařte téměř doměkka. Po uvaření sceďte a přepulte. Fenykl nakrájejte na úzké proužky. Na pánvi rozehřejte olej a fenykl orestujte se špetkou soli. Asi po 2 minutách přidejte brambory a položte je řezem dolů. Opékejte dozlatova. Lehce opepřete. Na pánvi rozehřejte olej a tuňáka opékejte z obou stran po 2 minutách. Měli byste jej stáhnout z pánve, ještě než zmizí rudá linka uprostřed. Na talíř naservírujte salát, přidejte tuňáka a přelijte ochuceným olejem. Posypte solí.
Tuňákový salát s vejcem
Potřebujete:
1 plechovku tuňáka v oleji
120 g salátových listů
2 rajčata
2 pokrájené jarní cibulky
na salátovou zálivku:
2 lžíce olivového oleje
pár kapek citrónové šťávy
lžičku plnotučné hořčice
sůl
Postup:
Nejdřív dejte vařit vejce natvrdo. Po uvaření je zchlaďte studenou vodou a oloupejte.
Mezitím si ve větší míse připravte zálivku z olivového oleje, hořčice, pár kapek citrónové šťávy a soli. Natrhané salátové listy vložte do mísy a důkladně je obalte v zálivce. Salát rozdělte do talířů, navrstvěte na něj osolená a pokrájená rajčata, posypte kolečky jarní cibulky. Navrch přidejte okapaného tuňáka a čtvrtky vajíček. Navíc můžete přidat ještě lžíci majonézy nebo bílého jogurtu.
Pizza s tuňákem
Potřebujete:
1 pizza korpus nebo listové těsto
1 konzervu tuňáka ve vlastní šťávě
hrst černých oliv
proužky zelené papriky
červenou cibuli
100 g nastrouhané mozzarelly
250 ml rajčatové omáčky
Postup:
Korpus vyjměte z krabice a přesuňte na plech vyložený pečicím papírem. Předehřejte si troubu na 190 °C. Můžete použít i rozválený plát listového těsta. Korpus nebo listové těsto pak potřete rajčatovou omáčkou, zasypte nastrouhaným sýrem a přidejte kousky okapaného tuňáka z konzervy. Přidejte tenké proužky červené cibule, papriky a kolečka oliv. Nakonec opět posypte sýrem a dejte péct do trouby na 10 minut.
Zdroj – www.rohlik.cz
Kterou kombinaci s tuňákem si vychutnáte nejraději?
Michaela Michalíková
s...