Cukr k životu bezpochyby potřebujeme. Někdy ho však zkonzumujeme víc, než je zdrávo. To má pak nežádoucí účinky na naše zdraví, mezi které zdaleka nepatří jen viditelné ztloustnutí. Co vše v našem těle cukr poškodí a jaká onemocnění vám hrozí, pokud to s ním ve své stravě přeženete?
Cukrovka
Cukrovka je jedním z onemocnění, které vám hrozí, pokud to s cukrem přeženete. Studie zjistily, že každých 150 kalorií, které člověk za den přijme z cukru, zvýší riziko onemocnění diabetem o 1,1 procenta. Cukr bohužel někdy pozřeme i bez našeho vědomí. Skvělým příkladem jsou kečup, nápoje, pečivo nebo polotovary.
Infarkt
Cukrovka vás možná nepřekvapila, infarkt už by mohl. Kardiovaskulární onemocnění a infarkt jsou nejčastějšími příčinami úmrtí lidí s cukrovkou 2. typu. Nepřekračujte proto doporučené množství cukru na den, což pro ženy značí 20 gramů.
Překyselení organismu
Cukr přispívá k překyselení organismu, a tím oslabuje naši imunitu. Kvůli kyselému prostředí je naše tělo skvělou základnou pro různé bakterie a záněty. Cukr okrádá naše tělo o minerální látky a oslabuje i nervový systém. Aby se váš organismus odkyselil, využívá k tomu tělo vápník a další minerály, které si bohužel vezme z kostí a zubů.
Tloustnutí orgánů
Při nadbytku cukru logicky tělo ukládá tuk. Tím se stane, že se vaše orgány začnou obalovat tukem a jejich funkce bude snížena. Nejčastějším onemocněním je steatóza, což je ztučnění jater kvůli tukovým kapénkám. Toto onemocnění je čím dál tím častější u mladých lidí.
Opotřebení cév
Nadbytek cukru v organismu zvyšuje hladinu inzulínu v krvi, čímž opotřebovává vaše cévy.
Trvale vysoká hladina inzulínu totiž způsobuje zrychlený růst buněk hladkého svalstva okolo každé cévy. Výsledkem je napjatá cévní stěna a odtud už je jen krok k vysokému tlaku a následně infarktu či mrtvici.
Špatná nálada
Že vám kousek čokolády nebo tyčinka navodí příjemné pocity? Ale kdepak. Lidé, kteří po delší čas přijímají stravu bohatou na cukr a stravují se ve fast foodu, čelí až o 40 % vyššímu riziku, že se u nich rozvine deprese. Mozek zřejmě uvolňuje méně dopaminu, díky kterému se cítíme dobře. V krvi je kvůli cukru také více adrenalinu, což způsobuje úzkost, podrážděnost i hyperaktivitu. Rozkolísaná hladina cukru v krvi navíc vede k přecitlivělosti, vnitřnímu neklidu a změnám nálad.
Snižování IQ
Kvůli nadměrné konzumaci cukru se vám může zhoršit paměť a schopnost učení. Celkově se vám tedy zpomalí mozek a vaše tělo vyvine rezistenci na inzulín, který stojí právě za dobrým fungováním mozku.
Obezita
Nejviditělnějším problémem je obezita. Nadbytečné množství cukru se mění na tuk, který se ukládá v problematických partiích. Tím je vyvoláno riziko obezity, cukrovky 2. typu a dalších kardiovaskulárních onemocnění. Problémem je i špatný cholesterol, který začnou při nadměrném cukru v organismu produkovat vaše játra, a pak jej nezvládají odbourávat.
Kde všude se cukr skrývá, aniž bychom si to uvědomovali? Podívejte se na náš starší článek: //kralovstvizen.cz/bili-zabijaci-cukr/.
Věděly jste, co vše vám může cukr způsobit? Hlídáte si jeho hladinu v těle?
Tereza Obořilová
s...