Bylinky můžete využít v kuchyni, v medicíně, ale dokonce i v kosmetice. V dnešní době se bylinky znovu stávají oblíbeným a žádaným prostředkem, jak si pomoci od různých neduhů. I když na trhu existují různé bylinkové tinktury, kapky, masti i další výrobky, nejlepší variantou stále zůstává vytvořit si výrobek doma. A co všechno si můžete z bylinek vyrobit?
Bylinkový ocet
Na výrobu litru bylinkového octa budete potřebovat asi 4 lžíce nasekaných bylinek a ovocný nebo bílý vinný ocet. Postup je jednoduchý. Bylinky vložte do láhve a zalijte octem. Vždy si dejte pozor, aby byly bylinky zcela ponořené! S lahví můžete i mírně zatřepat.
Vhodné bylinky: bazalka, estragon, kopr, vavřín, máta, šalvěj, tymián, meduňka
Bylinkový olej
K přípravě bylinkového oleje použijte kvalitní panenský olej, který je lisovaný za studena. Nasekané bylinky vložte opět do láhve a zalijte olejem. Pevně uzavřete a zhruba 3 týdny nechte stát na světlém místě.
Vhodné bylinky: aromatické bylinky jako saturejka, dobromysl, máta, tymián, yzop
Bylinkový sirup
Domácí bylinkový sirup je skvělou pochoutkou, ale i zdravým doplňkem stravy. Přiveďte k varu 3 litry vody, ve kterých jste rozpustili 3 kilogramy cukru. Do této sladké vody přidejte nasekané bylinky, zamíchejte a směs nechte celý den louhovat. Poté přelijte přes síto, přidejte bio citrón a znovu nechte celý den odstát. Takto vzniklý sirup můžete přelít do lahve.
Vhodné bylinky: léčivé bylinky jako heřmánek, levandule, anýz, rozmarýn, meduňka
Bylinková sůl
K výrobě extra koření, kterým je bylinková sůl, si bylinky nasekejte nadrobno a spolu s mořskou solí je vrstvěte do nádoby. Ideální poměr bylinek k soli je 5:1.
Vhodné bylinky: kopr, libeček, petrželka, anýz, rozmarýn, tymián
Bylinkové víno
Vína z bylinek jsou oblíbená již od středověku. Doma si ho vyrobíte tak, že do láhve dáte nadrobno nasekané bylinky a dolijete litrem suchého bílého nebo červeného vína. Zazátkujte, dejte na slunné místo a nechte zhruba 3 dny louhovat. Poté přeceďte do jiné láhve. Bylinkové víno by mělo vydržet až jeden rok.
Vhodné bylinky: bazalka, heřmánek, pampeliška, pelyněk, mařinka vonná, šalvěj, máta
Bylinkový odvar
Odvar z bylinek připravíte především z kořenových a dřevitých částí bylin. Na přípravu budete potřebovat zhruba 30 gramů sušených nebo čerstvých bylinek na půl litru vody. Vodu přiveďte k varu, přidejte bylinky a nechte asi 15 minut vařit. V chladničce tento odvar vydrží zhruba 24 hodin.
Vhodné bylinky: květy arniky, levandule, šalvěj, kopřiva
Bylinková tinktura
Na bylinkovou tinkturu budete potřebovat 4 díly čistého alkoholu, například vodku. K tomu 1 díl nasekaných bylinek. Bylinky přidejte do alkoholu a nechte je 2 až 3 týdny louhovat. Pak přeceďte a tinkturu slijte. Skladujte v chladu a tmě.
Vhodné bylinky: šalvěj, meduňka, máta, rozmarýn, řebříček
Bylinková mast
K přípravě bylinkové masti budete potřebovat zhruba 50 gramů sušených nebo 100 gramů čerstvých bylinek a 500 gramů vhodného tuku. Například vazelíny, včelího vosku nebo i sádla. Vše smíchejte a dejte do vhodné nádoby. Správně skladovaná mast v ledničce vydrží i rok.
Vhodné bylinky: měsíček lékařský, kostival, kontryhel, fenykl
Tyto bylinkové výrobky můžete použít pro svou potřebu, ale jsou také vhodným a velmi originálním dárkem, kterým své blízké opravdu potěšíte.
Už jste z bylinek něco zkoušeli vyrobit? A jak se vám to povedlo?
Michaela Michalíková
s...