KZ_logo1

Co všechno jde vyrobit z bylinek

27.9.2015

Bylinky můžete využít v kuchyni, v medicíně, ale dokonce i v kosmetice. V dnešní době se bylinky znovu stávají oblíbeným a žádaným prostředkem, jak si pomoci od různých neduhů. I když na trhu existují různé bylinkové tinktury, kapky, masti i další výrobky, nejlepší variantou stále zůstává vytvořit si výrobek doma. A co všechno si můžete z bylinek vyrobit?

Bylinkový ocet

Na výrobu litru bylinkového octa budete potřebovat asi 4 lžíce nasekaných bylinek a ovocný nebo bílý vinný ocet. Postup je jednoduchý. Bylinky vložte do láhve a zalijte octem. Vždy si dejte pozor, aby byly bylinky zcela ponořené! S lahví můžete i mírně zatřepat.

Vhodné bylinky: bazalka, estragon, kopr, vavřín, máta, šalvěj, tymián, meduňka

Bylinkový olej

K přípravě bylinkového oleje použijte kvalitní panenský olej, který je lisovaný za studena. Nasekané bylinky vložte opět do láhve a zalijte olejem. Pevně uzavřete a zhruba 3 týdny nechte stát na světlém místě.

Vhodné bylinky: aromatické bylinky jako saturejka, dobromysl, máta, tymián, yzop

Bylinkový sirup

Domácí bylinkový sirup je skvělou pochoutkou, ale i zdravým doplňkem stravy. Přiveďte k varu 3 litry vody, ve kterých jste rozpustili 3 kilogramy cukru. Do této sladké vody přidejte nasekané bylinky, zamíchejte a směs nechte celý den louhovat. Poté přelijte přes síto, přidejte bio citrón a znovu nechte celý den odstát. Takto vzniklý sirup můžete přelít do lahve.

Vhodné bylinky: léčivé bylinky jako heřmánek, levandule, anýz, rozmarýn, meduňka

Bylinková sůl

K výrobě extra koření, kterým je bylinková sůl, si bylinky nasekejte nadrobno a spolu s mořskou solí je vrstvěte do nádoby. Ideální poměr bylinek k soli je 5:1.

Vhodné bylinky: kopr, libeček, petrželka, anýz, rozmarýn, tymián

Bylinkové víno

Vína z bylinek jsou oblíbená již od středověku. Doma si ho vyrobíte tak, že do láhve dáte nadrobno nasekané bylinky a dolijete litrem suchého bílého nebo červeného vína. Zazátkujte, dejte na slunné místo a nechte zhruba 3 dny louhovat. Poté přeceďte do jiné láhve. Bylinkové víno by mělo vydržet až jeden rok.

Vhodné bylinky: bazalka, heřmánek, pampeliška, pelyněk, mařinka vonná, šalvěj, máta

Bylinkový odvar

Odvar z bylinek připravíte především z kořenových a dřevitých částí bylin. Na přípravu budete potřebovat zhruba 30 gramů sušených nebo čerstvých bylinek na půl litru vody. Vodu přiveďte k varu, přidejte bylinky a nechte asi 15 minut vařit. V chladničce tento odvar vydrží zhruba 24 hodin.

Vhodné bylinky: květy arniky, levandule, šalvěj, kopřiva

Bylinková tinktura

Na bylinkovou tinkturu budete potřebovat 4 díly čistého alkoholu, například vodku. K tomu 1 díl nasekaných bylinek. Bylinky přidejte do alkoholu a nechte je 2 až 3 týdny louhovat. Pak přeceďte a tinkturu slijte. Skladujte v chladu a tmě.

Vhodné bylinky: šalvěj, meduňka, máta, rozmarýn, řebříček

Bylinková mast

Foto: 123rf.com

Foto: 123rf.com

K přípravě bylinkové masti budete potřebovat zhruba 50 gramů sušených nebo 100 gramů čerstvých bylinek a 500 gramů vhodného tuku. Například vazelíny, včelího vosku nebo i sádla. Vše smíchejte a dejte do vhodné nádoby. Správně skladovaná mast v ledničce vydrží i rok.

Vhodné bylinky: měsíček lékařský, kostival, kontryhel, fenykl

Tyto bylinkové výrobky můžete použít pro svou potřebu, ale jsou také vhodným a velmi originálním dárkem, kterým své blízké opravdu potěšíte.

Už jste z bylinek něco zkoušeli vyrobit? A jak se vám to povedlo?

Michaela Michalíková

Boats illuminated by the sun in Lipno Lake with beautiful scenery in the background. Blizsi Lhota, Czech Republic.

Chystáte se k vodě? Které české nádrže stojí za návštěvu

Koupání, šnorchlování, paddleboarding nebo jen příjemné chvilky na sluníčku.…

Co je to patchwork, kde se vzal a jaké je jeho využití?

Možná už jste v souvislosti s šitím zaslechli zvláštní…

Užijte si příjemný wellness pobyt podle svého výběru

Chcete se vydat na relaxační pobyt pro načerpání nové…
2784

Plavková sezóna se blíží! Zhubněte do plavek u tyče a buďte v létě za hvězdu!

Pole Sport je souhrnný název pro pohyb u tyče, kterou ale mnoho lidí stále…
22429822_l

7 kosmetických vychytávek moderní doby

Moderní doba s sebou přináší kromě většího shonu a stresu také nesporné výhody. Technika…
makový dort - smakoun.eu

Upečte si dorty, po kterých nepřiberete

Dovedete si ještě představit oslavu narozenin s pořádným dortem? Že máte strach, že po něm přiberete?…

Reklama

vd_reality_300x300vd_stavebni_300x300

Nejnovější články

sergio-souza-Sxm8FK0xc3Q-unsplash

Vídat se po rozchodu? Raději ne!

Každý konec vztahu bolí. Zasahuje totiž naše nejcitlivější místa,…
neonbrand-N8XoKjKOT0M-unsplash

Jak najít svou ztracenou vášeň

Žijete v dlouhodobém vztahu a pořád svého partnera milujete,…
toxický vzťah

Jak poznat toxický vztah

Jste spolu spíš jen ze setrvačnosti a ze zvyku?…
žena po rozchodu

Rozchod – životní zkouška, která vás mnohému naučí

Pokud jste zrovna čerstvě po rozchodu, pak zřejmě máte…
ben-white-j1h011Awz1A-unsplash

Jak získat po rozchodu ztracené sebevědomí?

Rozchody jsou složité. Někdy vztah neskončí zrovna nejlépe a…

Související příspěvky

1 KOMENTÁŘ

Adriana

06.10.2015 v 11:11

Bylinkový ocel a a bylinkový olej jsem už dělala, ale bylinkové víno a sirup ještě nikdy. Vypadá to zajímavě, určitě vyzkouším. Když dávám bylinky do octa a oleje, tak se je vždy snažím aspoň trochu rozdrtit v hmoždíři, pokud by někdo nevěděl, tak já mám obyčejný hmoždíř na bylinky tento http://www.utc.cz/cs/hmozdir-toro-objem-200-ml-prumer-9-9-cm/338536p/. Postačí a je levný. Zajímalo by mě, zda je lepší i do sirupu bylinky nadrtit nebo nasekat? Mám zkušenosti, že nadrcené čerstvé bylinky jsou aromatčtější.

Zanechte komentář