Zapomeňte na chipsy z obchodu, které jsou zbytečně slané a přesmažené. Připravte si doma originální chipsy z kadeřávku, mrkve, petržele nebo červené řepy. Výbornou pochoutkou jsou také hranolky z batátů, které můžete doplnit kečupem z granátového jablka.
Chipsy z kadeřávku
Potřebujete:
kadeřávek
sušený česnek
sůl a pepř
olivový olej
Postup:
Předehřejte si troubu na 70 °C. Kapustu omyjte, osušte a okrájejte tvrdé stonky. Zbylé listy natrhejte na kousky. Listy přesuňte do mísy, pokapejte olivovým olejem, posypte solí, pepřem a sušeným česnekem. Olej i koření dobře promíchejte, abyste obalili každý list. Kadeřávek dejte na pečicí papír a pečte zhruba 5 minut dokřupava.
https://recepty.rohlik.cz/2269-chipsy-z-kaderavku
Domácí chipsy
Potřebujete:
4 mrkve
4 petržele
2 červené řepy
sůl, pepř a rozmarýn
Postup:
Zeleninu si očistěte, umyjte, osušte a nakrájejte na tenké plátky. Naskládejte na plech s pečicím papírem, posypte hrubozrnnou solí, přidejte snítku rozmarýnu a dejte péct do trouby na 200 °C.
https://recepty.rohlik.cz/2221-domaci-chipsy
Batátové hranolky s granátovým kečupem
Potřebujete:
2 velké batáty
sladkou papriku, sůl a pepř
olivový olej
na kečup:
1 granátové jablko
2 šalotky a stroužek česneku
2 lžíce jablečného octa
lžíci rajčatového pyré
cukr, sůl a pepř
Postup:
Batáty umyjte, nakrájejte na hranolky a smíchejte na pekáčku s olejem a kořením. Pečte v troubě předem předehřáté na 200 °C, a to zhruba 20 minut (dozlatova a dokřupava). Granátové jablko rozporcujte na čtvrtky a vyloupejte zrníčka. Společně s nakrájenou šalotkou, česnekem a octem rozmixujte najemno. Směs přelijete do hrnce, smíchejte s rajčatovým pyré a nechte deset minut probublávat. Do hustější směsi přidejte cukr, koření a přepasírujte. Můžete uchovávat v lednici.
https://recepty.rohlik.cz/2223-batatove-hranolky-s-granatovym-kecupem
Zkoušeli jste někdy připravit domácí chipsy?
Michaela Michalíková
s...