Langoše jsou oblíbenou pochoutkou, kterou si většinou dopřáváme na festivalech, u rybníka nebo kdekoliv na výletě. Mnohým však vadí, když jsou langoše tučné a mastné. Zkuste si je připravit doma a budete mile překvapeni. Zvolte jiné suroviny, než znáte a obvykle používáte, jako například bílý jogurt nebo zakysanou smetanu.
Langoše se zakysanou smetanou
Potřebujete
na těsto
200 ml mléka
1 zakysanou smetanu
500 g hladké mouky
20 g droždí
5 lžic oleje
2 lžičky soli
nahoru
utřený česnek
kečup
strouhaný sýr
Postup
Jako první si připravte kvásek. Smíchejte droždí, mléko a špetku soli a cukru a nechte kvásek vzejít. Poté k němu přidejte mouku, zakysanou smetanu a olej. Vymíchejte těsto a nechte alespoň půl hodiny kynout. Z vykynutého těsta tvořte menší bochánky. Ty rozválejte nebo roztáhněte do placek a smažte na oleji. Pokládejte na ubrousky a potírejte ještě horké česnekem, kečupem a zasypte strouhaným sýrem.
Langoše, které nemusí kynout
Potřebujete
500 g hladké mouky
180 ml mléka
1 balík sušeného droždí
sůl
Postup
Smíchejte hladkou mouku, sušené droždí, mléko a sůl. Vypracujte těsto, které se nelepí a není ani příliš tuhé. Vytvořte opět malé bochníčky, ze kterých udělejte placky a smažte na rozpáleném oleji. Stejně jako u předchozího receptu dozdobte česnekem, strouhaným sýrem a kečupem. Toto těsto vám dokonce vydrží v lednici do druhého dne, takže můžete mít čerstvé langoše dva dny za sebou.
Langoše s jogurtem
Potřebujete
500 g polohrubé mouky
1 velký bílý jogurt
špetka soli
lžička jedlé sody
Postup
Do větší mísy dejte celý bílý jogurt, přidejte polohrubou mouku, lžičku sody a sůl. Smícháním těchto ingrediencí vytvořte těsto, které se nelepí. Těsto rozválejte a vykrajujte kolečka, například pomocí sklenice nebo misky. Smažte jen pár vteřin na rozpáleném oleji a zdobte podle svých chutí a fantazie. Vyzkoušejte langoše s tatarkou nebo majonézou.
Zkoušeli jste některý z těchto receptů?
Michaela Michalíková
s...