Zkoušeli jste si někdy doma upéct vlastní pizzu? Největší výhodou je to, že za cenu jedné pizzy z pizzerie jich doma upečete klidně i deset. A to se vyplatí, ne? Vyzkoušejte tradiční italské těsto, ale také obměněné těsto s tvarohem nebo jogurtem.
Pizza jako z Itálie
Potřebujete:
na těsto:
300 ml perlivé vody
40 ml olivového oleje (6 větších lžic)
2 lžičky soli
500 g hladké mouky (nejlépe speciální pizza mouky, ale nemusí být)
lžičku sušeného droždí
na náplň:
strouhaný parmazán
200 g šunky na plátky
nakládanou kukuřici
žampiony na plátky
červenou cibuli na proužky
na rajčatovou omáčku:
lžíci olivového oleje
stroužek česneku
1 červenou cibuli
6 rajčat
200 g rajčatového pyré
bazalku a cukr
sůl a pepř
Postup:
Smíchejte hladkou mouku se solí a přidejte vodu, ve které jste rozmíchali droždí. Pokud se vám to nedaří v míse, dejte droždí na vál a pomalu zpracovávejte, popřípadě přidejte trochu hladké mouky. Hotové těsto poté rozdělte na menší díly, které položíte na plech vysypaný hrubou moukou. Bochánky přikryjte navlhčenou utěrkou a nechte 2 hodiny kynout. Dávejte pozor na vlhkost utěrky, aby těsto neoschlo.
Během kynutí si připravte rajčatový základ. Na oleji osmažte doměkka na kostičky nakrájenou cibulku, přidejte nasekaný česnek a nasekaná rajčata, která jste předtím spařili a odstranili jim slupku. Chvilku duste, přidejte rajčatové pyré. Opět nechte chvilku povařit. Základ můžete dochutit solí, cukrem a nasekanou bazalkou.
Jakmile těsto vykyne, rozehřejte si troubu na 250 stupňů. Těsto rukou lehce zpracujte a pak pomocí válečku rozválejte na placku. Kraje je potřeba zahnout tak, aby nevytékala omáčka. Placku poté potřete rajčatovým základem a zakryjte plátky šunky, žampionů, kukuřicí, proužky červené cibule. Pečte v předehřáté troubě zhruba 15 minut. Těsto musí být zespodu propečené a kraje křupavé. Hotovou pizzu si poté můžete ještě posypat parmazánem a lístky čerstvé bazalky.
Tvarohové těsto na pizzu
Potřebujete:
100 g polotučného tvarohu
1 žloutek
60 g hladké mouky
1 lžíci olivového oleje
sůl
Postup:
Z tvarohu, žloutku, mouky, soli a olivového oleje vypracujte mazlavé těsto. Rozdělte ho na poloviny a v dlaních vytvořte placky, které umístíte na vymazaný a pomoučený plech nebo na pečicí papír. Placky ještě prsty rozprostřete na kolečko o průměru zhruba 20 cm. Na několika místech propíchněte vidličkou, přidejte suroviny, které máte rádi, a dejte péct do trouby vyhřáté na 220 °C. Pečte 20 minut.
Jogurtová pizza
Potřebujete:
1 kelímek bílého jogurtu
1 hrnek polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
1 lžičku soli
2 vejce
Postup:
Jogurt vyklopte do mísy, zbytky z kelímku pořádně vytřete stěrkou. Větší hrnek naplňte moukou a přisypte k jogurtu. Přidejte prášek do pečiva, sůl, vejce a důkladně promíchejte. Je-li těsto příliš řídké, můžete přidat trochu mouky. Na dva plechy dejte papír na pečení a potřete ho olejem. Na každý plech dejte polovinu těsta a rozetřete ho do obdélníku nebo do oválu. Dobře to jde rukama důkladně potřenýma olejem. Dále už postupujte podle vlastní chuti. Pečte zhruba 15 minut při 200 °C.
Jak děláte těsto na pizzu vy? A jakou pizzu máte nejraději?
Michaela Michalíková
s...