Kdo by nemiloval čokoládu? Vyzkoušejte výborné a jednoduché recepty, které si okamžitě oblíbíte. Překvapte čokoládovými dezerty rodinu a své blízké. Připravte čokoládové řezy plněné tvarohem nebo čokoládový fondán s lentilkami a zakysanou smetanou.
Čokoládové řezy plněné tvarohem
Potřebujete:
na náplň:
500 g měkkého tvarohu
130 g cukru
na ořechový posyp:
2 hrnky nasekaných vlašských ořechů
110 g cukru
na těsto:
3 hrnky hladké mouky
2 hrnky cukru
6 lžic kakaa
2 lžičky prášku do pečiva a lžičku sody
2 hrnky studené vody
180 ml oleje
2 lžíce octa
2 lžičky vanilkového aroma
Postup:
Předehřejete troubu na 180 °C a vymažte hluboký plech. Připravte si ořechový posyp. Ořechy nasekejte nadrobno a smíchejte s cukrem. Odložte zatím stranou. Na tvarohovou náplň vyšlehejte tvaroh a cukr dohladka, přidejte vejce a sůl. Ve velké míse smíchejte mouku, cukr, kakao, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl. Ve středně velké míse smíchejte vodu, rostlinný olej, ocet a vanilkové aroma. Nalijte přes suché přísady a řádně smíchejte do těsta.
Polovinu čokoládového těsta nalijte na dno připraveného, vymazaného plechu a řádně rozprostřete. Na čokoládovou vrstvu co nejrovnoměrněji nalijete tvarohovou náplň. Už ji neuhlazujte a nerozprostírejte, aby se nepromíchala s čokoládovým těstem. Na náplň přijde zbytek čokoládového těsta. Povrch posypte ořechy smíchanými s cukrem. Koláč pečte zhruba 35 minut.
https://recepty.rohlik.cz/2155-cokoladove-rezy-plnene-tvarohem
Čokoládový fondán s lentilkovou zakysanou smetanou
Potřebujete:
200 g hořké čokolády
200 g másla
110 g hladké mouky
200 g cukru krupice
kelímek zakysané smetany
balení lentilek
moučkový cukr
Postup:
Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu s máslem a vymíchejte do hladké lesklé hmoty. V misce smíchejte cukr s moukou, kterou postupně přisypete do čokolády smíchané s vejci. Do šesti vymazaných a moukou vysypaných formiček nalijte těsto a dejte péct do trouby předehřáté na 200 °C. V troubě pečte zhruba deset minut. Okraje by měly být upečené, ale střed stále tekutý. Hotové fondány nechte minutu odležet a poté vyklepněte na talíř a ještě horké podávejte se zakysanou smetanou, kterou jste smíchali s lentilkami. Nakonec můžete ozdobit snítkou máty a posypat moučkovým cukrem.
https://recepty.rohlik.cz/2097-cokoladovy-fondant-s-lentilkovou-zakysanou-smetanou
Kterou z těchto hříšných dobrot vyzkoušíte?
Michaela Michalíková
s...