Už naše babičky říkaly, že polévka je grunt! A na tom něco rozhodně bude. Inspirujte se recepty na polévky, které vám dodají energii, zahřejí vás, a ještě navíc skvěle chutnají. Vyzkoušejte zeleninovou polévku s kysaným zelím, zahřejte se v chladném počasí mexickou polévkou a milovníci hustých polévek ocení cuketový krém.
Zeleninová polévka s kysaným zelím
Potřebujete:
1 ks kedlubny, petržele a pórku
1/4 patizonu
1 velkou bílou kulatou ředkev
3 hrsti bílého kysaného zelí
1 bramboru
rýžovou smetanu soyatoo
uzeného Šmakouna
hrašku na obalování
1,5 litru vody
mletý kmín a sůl dle chuti
Postup:
Orestujte pokrájený pórek, přidejte očištěnou pokrájenou zeleninu, krátce prohřejte, zalijte vodou, přidejte kysané zelí, kmín, trošku soli. Po 10 minutách vaření přidejte očištěnou pokrájenou bramboru a vařte doměkka. Nakonec dochuťte rýžovou smetanou, můžete i umeoctem. Nakonec pomačkejte nebo lehce rozmixujte tyčovým mixérem. Podávejte se Šmakounovými krutonky v hraška těstíčku. Ty připravíte nakrájením Šmakouna na kostičky a obalením v hraška těstíčku. Poté opečte a podávejte k polévce.
www.smakoun.eu/Jitka Matěchová www.navlnechuti.cz
Mexická polévka
Potřebujete:
1 balení uzeného Šmakouna
4 rajčata
300 ml rajského protlaku
červené a zelené fazole v konzervě
kukuřici v konzervě
1 jarní cibulku
trochu zakysané smetany
chilli, sůl, pepř, oregano
Postup:
Najemno nasekanou cibulku lehce zpěňte na oleji, přidejte nakrájená rajčata, osolte a opepřete. Podlijte trochou vody a nechte chvíli podusit. Pak přidejte rajský protlak, fazolky, kukuřici, Šmakouna nakrájeného na malé kostičky a přilijte vodu – množství podle toho, jak hustou polévku chcete mít. Nakonec ještě dochuťte solí, pepřem, oreganem a chilli. Servírujte se lžíci zakysané smetany pro zjemnění.
www.smakoun.eu/Lucie Adamcová
Cuketový krém
Potřebujete:
2 střední cukety
2 menší brambory
1 cibuli a 2 stroužky česneku
2 lžíce strouhaného parmazánu
půl litru vývaru
3 lžíce smetany
1 celozrnný rohlík
100 g Šmakouna Mexico
tymián, pepř, feferonku a sůl
Postup:
Cibuli nechte na oleji zesklovatět, přidejte a opečte česnek, přidejte brambory a cukety nakrájené na kostičky, tymián, sůl, pepř, feferonku a poduste. Zalijte vývarem a vařte doměkka. Po uvaření rozmixujte a přidejte parmazán a smetanu. Přidejte opečený rohlík a na kostky nakrájeného Šmakouna.
www.smakoun.eu/Anna Planickova
Kterou z těchto polévek si připravíte nejdříve?
Michaela Michalíková
s...