Pokud trpíte celiakií a musíte držet bezlepkovou dietu, nezoufejte a dopřejte si chutné a rychlé dezerty. Základní surovinou je bezlepková mouka, díky níž si můžete dopřát výbornou bábovku s Nutellou, domácí toastový chléb nebo věnečky lepší než z cukrárny. Vyzkoušejte, a budete mile překvapeni.
Bezlepková bábovka s Nutellou
Potřebujete:
350 g bezlepkové mouky
250 g měkkého másla
250 g krystalového cukru
100 g Nutelly
200 ml mléka
4 vejce
1 vanilkový lusk
prášek do pečiva
panák rumu
špetku soli
Postup:
Předehřejte si troubu na 200 °C. Máslo, cukr, sůl, semínka z vanilkového lusku vyšlehejte spolu s vejci. Smíchejte mouku s práškem do pečiva a za stálého míchání přidávejte do směsi. Formu vymažte, vysypte a nalijte do ní více než polovinu těsta. Nutellu s rumem a se zbývající částí těsta nalijte na světlé těsto do formy. Vidličkou tvořte v těstě svislé kruhy, vznikne vám tak typický vzor, ve kterém jsou vrstvy smíšené. Pečte zhruba hodinu.
https://recepty.rohlik.cz/2089-bezlepkova-babovka-s-nutellou
Domácí bezlepkový toustový chléb
Potřebujete:
400 g bezlepkové mouky
300 ml mléka
5 g krystalového cukru
půl kostky droždí
3 vejce
lžíci octa
2 lžičky oleje
sůl
Postup:
Smíchejte droždí s cukrem a pěti lžícemi vody. Nechte vzejít kvásek. Všechny ingredience spolu s kváskem důkladně promíchejte. Těsto vložte do vymazané formy, uhlaďte povrch a potravinou fólie zakryjte a nechte kynout čtyřicet minut. Předehřejte troubu na 200°. Odstraňte fólii, pečte v dolní třetině trouby deset minut, poté snižte teplotu na 190 °C a pečte ještě další půl hodiny.
https://recepty.rohlik.cz/2087-domaci-bezlepkovy-toustovy-chleb
Bezlepkové věnečky
Potřebujete:
130 g bezlepkové mouky
80 g másla
250 ml vody
4 vejce
špetku cukru a soli
Postup:
Troubu předehřejte na 220 °C. Povařte vodu se solí, cukrem a máslem na pánvi. Odstraňte z tepla, přidávejte postupně mouku a míchejte. Potom opět mírně zahřívejte za stálého míchání těsta. Ohřívejte tak dlouho, dokud nevznikne bílý film na dně hrnce a těsto není mastné a pružné. Nechte mírně vychladnout. Postupně přidávejte vejce do mixéru, dokud se nevytvoří lesklé těsto. Pečte zhruba 35 minut. Pozor, během pečení neotvírejte troubu! Ještě teplé věnečky rozřízněte vroubkovaným nožem. Nechte vychladnout a naplňte pudinkem nebo šlehačkou a ovocem.
https://recepty.rohlik.cz/2093-bezlepkove-venecky
Jak se vám líbí tyto bezlepkové dezerty?
Michaela Michalíková
s...