Léto je oblíbeným obdobím pro pořádání zahradních párty a s nimi spojených grilovacích akcí. Většina si pod slovem grilování představí pořádný kus masa a k tomu trošku zeleniny nebo pečiva. Ovšem grilování nemusí být jen zálibou „masožravých.“ Podívejte se na tři osvědčené recepty, na kterých si pochutnají i vegetariáni.
Grilovaný sýr
Potřebujete:
alobal
hermelín (nebo camembert)
grilovací koření
olej
sůl, pepř, česnek
Postup:
Nejdříve si vyrobíte marinádu. Smícháte olej, grilovací koření, špetku soli a pepře, můžete přidat i prolisovaný česnek. Touto směsí potřete hermelín, nebo vámi zvolený sýr a zabalíte do alobalu. Nechte odležet zhruba dvě hodiny v ledničce. Poté hermelín v alobalu položte na rozpálený gril na 6 – 8 minut z každé strany. Podávejte se zeleninou a čerstvým pečivem.
Skvělý tip! Sýr naložte do koření den předem. Můžete vyzkoušet i fetu, balkán nebo oštěpek.
Zeleninové špízy
Potřebujete:
červená, zelená a žlutá paprika
cibule
rajčata
na marinádu:
3 stroužky česneku
olivový olej
čerstvé bylinky (petržel, tymián, bazalka, rozmarýn, aj.)
Postup:
Všechnu zeleninu opláchneme studenou vodou a nakrájíme na větší kousky. Postupně je pak napichujeme na špejle. Takto připravené špízy potřeme marinádou, kterou umícháme z oleje, česneku a rozdrcených bylinek. Grilujeme 8 – 10 minut. Podáváme s čerstvým pečivem.
Skvělý tip! Zkuste mezi zeleninu vložit kousky brambor, hlívy ústřičné, žampiónů, tofu nebo Šmakouna.
Sójové plátky
Potřebujete:
sójové plátky
na marinádu:
kečup
hořčice
olej
grilovací koření
česnek
bylinky dle chuti
Postup:
Sójové plátky si předem uvaříte v osolené vodě (stačí půl dne před grilováním). Poté z nich vymačkáte přebytečnou vodu a naložíte si je do marinády. Marinádu vytvoříte smícháním lžíce kečupu, lžíce hořčice, 3 lžic oleje. Nakonec přidejte lžičku grilovacího koření a můžete přidat i prolisovaný česnek. V marinádě je nechte alespoň 3 – 4 hodiny odležet. Poté grilujete zhruba 5 – 10 minut. Plátky jsou již uvařené, tak stačí opravdu málo a jsou hotové. Jako příloha jsou ideální opečené brambory nebo zeleninový salát.
Skvělý tip! Nezapomeňte na různé omáčky, stejně jako k masu. Vyzkoušejte například česnekový nebo sýrový dip.
Ať už si tedy zvolíte jakoukoliv bezmasou pochoutku, tak ji nezapomeňte doplnit alespoň jedním řádně vychlazeným a oroseným….bazénem?
Michaela Michalíková
s...