Letní sezóna je v plném proudu. Kdo negriluje, jako by nebyl! Není nad to, dát si občas pořádný kus masa. A své drahé polovičky tím jistě také potěšíte. Inspirujte se recepty, kde hraje hlavní roli maso!
Domácí hamburgery
Potřebujete:
500 g mletého hovězího masa
10 g zeleného pepře
10 g čerstvého tymiánu
5 ml worchester. omáčky
10 g dijónské hořčice
sůl a pepř
(housky, zeleninu na oblohu, plátkový sýr)
Postup:
V míse smíchejte hovězí maso s kořením, omáčkou i hořčicí. Vytvořte zhruba 5 bochánků a uložte je do lednice. Za 15 minut vytáhněte a grilujte z každé strany 4-6 minut. Na gril položte také housky, stačí minuta až dvě. Poté na housku položte například salát, rajče, okurku, cibuli a na to vše dejte maso. Můžete přidat plátkový sýr a omáčku nebo dip dle vlastní chuti. Přiklopíte druhým kouskem housky – a úžasný domácí burger je na světě!
Grilovaná kuřecí křídla
Potřebujete:
2 lžíce oleje
2 lžičky grilovacího koření
2 lžičky mleté papriky
2 lžičky černého pepře
6 lžic sójové omáčky
2 lžičky mletého zázvoru
5 lžic medu
5 stroužků česneku
1-2 balení kuřecích křídel
Postup:
Med, sójovou omáčku, olej, papriku, grilovací koření a pepř smícháme. Přidáme prolisovaný česnek a také mletý zázvor. Vymícháme v marinádu. Do medové marinády pak kuřecí křidla naložíme a necháme uležet. Je možné naložit i půl dne předem. Při grilování křidla potíráme zbylou směsí.
Kukuřice se slaninou
Potřebujete:
6 klasů sladké kukuřice
200 g anglické slaniny na plátky
3 lžíce tymiánu
olivový olej
pepř
sůl
Postup:
Kukuřici uvaříme ve vroucí vodě doměkka. Vaříme zhruba 15 minut, vodu nesolíme. Poté uvařenou kukuřici vytáhneme z vody a necháme okapat. Klasy zabalíme do slaniny, můžeme zajistit párátky a potřeme olejem s bylinkami nebo máslem s tymiánem. Necháme odležet v lednici. Kukuřici grilujeme na středně rozpáleném grilu zhruba 8 minut ze všech stran. Podávat můžeme s omáčkou ze zakysané smetany (smetanu smícháme s libovolným kořením, česnekem a lžičkou hořčice).
Šťavnaté bylinkové steaky
Potřebujete:
kuřecí nebo vepřové maso
olivový olej
čerstvý rozmarýn
čerstvý tymián
lžičku sušeného oregána
sůl a pepř
Postup:
Čerstvé bylinky nasekáme najemno, poté smícháme se solí, pepřem a oreganem. V misce zalijeme olejem a do této marinády ponoříme steaky. Maso naložené v bylinkové marinádě přikryjeme a necháme 3 hodiny v lednici. Poté grilujeme na rozpáleném grilu zhruba 7 minut z obou stran. Výbornou přílohou je zeleninový salát nebo pečené brambory.
Jakou specialitu grilujete vy? Co máte na grilu nejraději?
Michaela Michalíková
s...