Je pro vás zdravé a dietní grilování nepředstavitelné? Věřte, že vhodně zvolená kombinace zdravých surovin může vykouzlit výbornou chuť. Zapomeňte na tučnou flákotu masa nebo hamburger a vyzkoušejte kuřecí špízy, zeleninovou jehlu nebo rybu na bylinkách.
Kuřecí špízy jinak
Potřebujete:
400 g kuřecího masa
1 velkou cuketu
1 lilek
bílý jogurt
čerstvé bylinky (petržel, pažitku, kopr, libeček)
olivový olej
mořskou sůl
Postup:
Kuřecí maso naporcujte na středně velké kousky a cuketu a lilek nakrájejte na kostičky. Vezměte si jehly na špízy a střídavě napichujte kuřecí maso, cuketu, lilek. Poté si připravte marinádu z bílého jogurtu, čerstvých bylinek posekaných nadrobno, mořské soli a olivového oleje. Vymíchejte hladkou směs a tou potírejte špízy. Pečte na grilu a podávejte s bramborami upečenými v alobalu.
Zeleninová jehla
Potřebujete:
2 papriky
6 rajčat
10 žampiónů
3 cibule
olivový olej
3 stroužky česneku
1 nízkotučný tvaroh
sůl a pepř
na dip:
1 nízkotučný tvaroh
čerstvé bylinky
Postup:
Všechnu zeleninu si omyjte a nakrájejte na stejně velké kousky. Ty opět navlékejte na grilovací jehlu. Pokud nechcete grilovat zeleninové špízy, můžete nakrájet větší kusy zeleniny a nechat ji jen tak. Následně si opět smíchejte olivový olej, prolisovaný česnek, sůl a pepř. Zeleninové špízy potřete a dejte grilovat. Z tvarohu a čerstvých bylinek si připravte dip a podávejte k zelenině.
Grilovaná ryba
Potřebujete:
500 g ryby (pstruh, losos, klidně i pangasius)
2 citrony
lžíci olivového oleje
čerstvý kopr
sůl a pepř
Postup:
Rybu omyjte a vykuchejte nebo si kupte rovnou vykuchanou. Osolte, opepřete a pokapte citrónovou šťávou i olivovým olejem. Nakonec posypte čerstvým koprem a grilujte ideálně v alobalu zhruba 20 až 30 minut. Podávejte se zeleninou.
Jak se vám toto dietní grilování líbí? Pokud některý z našich receptů vyzkoušíte, pochlubte se fotografií.
Michaela Michalíková
s...