Zapomeňte na sušení hub a ohranou praženici. Vyzkoušejte chutné pokrmy z čerstvých hříbků, které si sami nasbíráte v lese. Neváhejte a vyrazte s košíkem do přírody. V tomto střídání teplého a chladného počasí máte velkou šanci hříbky najít.
Steak s hříbkovým máslem
Potřebujete
hrnek čerstvých hříbků
300 g hovězí svíčkové na steak
lžíce olivového oleje
2 stroužky česneku
50 g másla
sůl a pepř
Postup
Nejdříve si připravte máslo s hříbky. Čerstvé hříbky očistěte a uvařte doměkka. Sceďte a posekejte nadrobno. Vmíchejte do změklého másla, utvořte váleček a zabalte do potravinářské folie a dejte vychladit. Troubu rozehřejte na 150° C. Maso osolte, opepřete a potřete olejem. Rozpalte litinovou pánev a v ní opečte steaky z každé strany zhruba minutu. Poté po půl minutách steaky opečte i z bočních stran. Pánev vložte do trouby na 8 minut, poté z trouby vyndejte a nechte odpočinout. Do výpeku vložte tymián, nakrájený česnek a oříšek másla s hříbky a zredukujte obsah. Podávejte s hříbkovým máslem a opečenými brambory.
https://recepty.rohlik.cz/1383-steak-s-hribkovym-maslem
Houbový boršč
Potřebujete
200 g čerstvých hříbků
200 g vepřových kostí
400 g červené řepy
1 velká cibule
100 g kořenové zeleniny (petržel, celer a mrkev)
30 g másla
lžíce octa
lžíce hladké mouky
bobkový list, cukr, sůl a pepř
Postup
Nejdříve si omyjte červenou řepu a uvařte ji ve slupce. Poté oloupejte a dejte stranou. Z vepřových kostí, kořenové zeleniny, cibule a čerstvých hříbků si uvařte vývar. Přidejte bobkový list, celý pepř a po uvaření sceďte. Čistý vývar dochuťte octem a přidejte na kostky nakrájenou červenou řepu, kořenovou zeleninu i houby. Zahustěte jíškou z másla a mouky. Povařte a podle chuti dosolte, opepřete a můžete dosladit.
Houbový špíz
Potřebujete
300 g čerstvých hříbků (ideálně větších)
100 g kuřecího masa
2 cibule
2 papriky
1 cuketa
sůl, pepř a olej
Postup
Hříbky si očistěte a nakrájejte na silnější plátky. Osolte, opepřete a můžete přidat i kmín. Poté napichujte hříbky, kousky nasoleného kuřecího masa a omytou, na kostky nakrájenou zeleninu na špejle. Špízy potřete olejem a pečte v troubě nebo grilujte. Podávejte s čerstvou bagetkou.
Znáte další netradiční pokrmy z hub?
Michaela Michalíková
s...