Máte chuť na sladké a chcete si dopřát kvalitní suroviny a zdravý dezert? Vyzkoušejte rychlé a jednoduché koláče, které zvládne i začátečník. Nechte svým domovem zavonět podzimní ovoce a připravte si jablečný nebo brusinkový koláč, který zmizí dřív, než stačí vychladnout.
Jablečný koláč
Potřebujete:
na těsto:
2 vajíčka
60 ml oleje
80 g třtinového cukru
200 ml vody
100 g rozemletých ovesných vloček
80 g celozrnné mouky
půl sáčku kypřicího prášku do pečiva
70 g proteinového prášku
200 g meruňkového Šmakouna
na náplň:
200 ml bílého jogurtu
250 g odtučněného tvarohu
3 jablka
skořici
Postup:
Jablka oloupejte, nakrájejte a dejte do hrnce. Přidejte 30 g cukru, trochu vody a povařte. Poté tvaroh promíchejte s 20 g cukru. V míse ušlehejte olej, vejce a zbytek cukru. Přidejte najemno nastrouhaného Šmakouna, mouku s kypřicím práškem, vodu a také skořici. Těsto dejte do formy a přidejte tvaroh a jablka. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C zhruba hodinu a půl.
www.smakoun.eu/Petra Urbánková
Brusinkový koláč
Potřebujete:
250 g ovesných vloček
30 g kakaa
3 lžíce medu
půl hrnku vody
400 g Šmakouna s brusinkami
300 g bílého jogurtu
2 vejce
50 g proteinového prášku
5 hrušek
badyán, skořici
na ozdobu:
ořechy, brusinky, tvaroh na strouhání
Postup:
Rozmixujte ovesné vločky, přidejte kakao a polévkovou lžíci medu. Přidejte vodu a směs vtlačte do kulaté formy. Hrušky pokrájejte a povařte s trochou vody, lžící medu, badyánem a celou skořicí. Brusinkového Šmakouna nastrouhejte, smíchejte s vejci, jogurtem, další lžící medu a proteinem. Rozmixujte a směs nalijte na vločky, přidejte hrušky a nahoru dejte ořechy, sušené brusinky a zastrouhejte tvarohem. Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C zhruba půl hodiny.
www.smakoun.eu/Petra Urbánková
Který z těchto podzimních koláčů vyzkoušíte vy?
Michaela Michalíková
s...