Věděli jste, že jablka patří k nejzdravějším druhům ovoce? Obsahují totiž až osmdesát tři procent vody a spoustu cenných látek. Velmi účinně regulují trávení, úspěšně bojují proti infekcím. Mají také detoxikační a regenerační účinky, posilují imunitu, pozitivně povzbuzují náladu, zvyšují vitalitu a dokonce i omlazují.
Jablečné řezy
Potřebujete:
Na těsto:
40 dkg hladké mouky
1 Heru
1 vejce
1 lžíci cukru
8 lžic mléka
1 prášek do pečiva
Na náplň:
2 kg jablek
2 vanilkové pudinky
2 vanilkové cukry
8 polévkových lžic cukru
1 vejce na potření
Postup:
Těsto zpracujete tak, že smícháte mouku, změklou Heru, vejce, cukr, prášek do pečiva a dle potřeby přidáte mléko. Vypracované těsto necháte v lednici odpočinout. Mezitím si nachystáte náplň z jablek. Oloupete jablka, nastrouháte do mísy, přidáte vanilkové pudinky, vanilkové cukry a osm lžic cukru. Těsto rozdělíte na dva díly a rozválíte na placky. Na plech položíte jednu placku, navršíte náplň a přikryjete druhou plackou. Vrchní placku potřete vejcem. Dáte péct do rozpálené trouby na 170 °C, pečete zhruba 20 minut.
Jablečný koláč
Potřebujete:
Na těsto:
1 vejce
80 g másla
100 g cukru
200 g hladké mouky
1 kypřicí prášek
Na náplň:
5 jablek
2 kysané smetany
1 smetanu ke šlehání (30%)
1 vanilkový pudink
100 g cukru
1 vejce
Postup:
Vejce, kypřicí prášek, třetinu kostky rozpuštěného másla, polovinu cukru a hladkou mouku vložíte do mísy a z toho všeho umícháte těsto. Propracujete ho na válu a vytvarujete po stěnách dortové formy. Do formy pak rozmístíte odjádřená a na plátky nakrájená jablka. Do misky dáte dvě kysané smetany, smetanu ke šlehání, 100 g cukru, vejce a pudinkový prášek. Promícháte a nalijete do formy. Dáte do trouby, kde pečete 45 minut na 180 stupňů.
Podzimní nepečený dort s jablky
Potřebujete:
200 g máslových sušenek
100 g rozměklého másla
800 g jablek
400 ml vody
1 citron
lžičku mleté skořice
3 lžíce cukru
1 vanilkový pudink
mleté nové koření a muškátový oříšek
250 g mascarpone
150 ml smetany ke šlehání
3 lžíce práškového cukru
Postup:
Jablka oloupejte a zbavte jádřinců. Poté je nakrájejte na menší kostky. Vložte je do 100 ml vody, přidejte šťávu z jednoho citrónu, cukr, skořici, nové koření a špetku muškátového oříšku. Směs přiveďte k varu a vařte až do změknutí jablek. Mezitím sušenky rozdrťte najemno. Smíchejte je s měkkým máslem a vmačkejte na dno dortové formy a pořádně je utlačte. Vanilkový pudink rozmíchejte ve 300 ml vody a vmíchejte ho do změklých jablek. Vše důkladně promíchejte a nechte ještě asi tři minuty provařit. Nakonec směs navrstvěte na udusané sušenky do dortové formy, vložte do lednice nebo na jiné chladné místo a nechte dort úplně vychladnout a ztuhnout. Nakonec vyšlehejte smetanu s moučkovým cukrem a vmíchejte mascarpone. Vzniklým krémem potřete vršek dortu a nechte ještě chvíli ztuhnout. Dozdobit můžete skořicí nebo čestvým plátkem jablka.
Máte také svůj oblíbený dezert z jablek? Pochlubte se nám s ním!
Michaela Michalíková
s...