Období chřipek sice již pominulo, ale chřipky nikdy nespí. Pokud jste chytla nějaký škaredý bacil a musela jste si místo užívání pučící přírody a hezkého počasí poležet s antibiotiky, neklesejte na mysli. Uveďte své tělo zase do toho správného módu a vyrazte jaru naproti.
Dodržujte pravidla
Není na škodu držet se zlatého pravidla – jak dlouho jsem nemocná, tak dlouho bych měla být v rekonvalescenci. To bohužel není v dnešním světě vždy úplně možné. Léčba ale nekončí dobráním antibiotik. Vaše tělo je po této léčbě vyčerpané, tudíž máte našlápnuto k další viróze či opakování nemoci.
Co antibiotika dokážou?
Antibiotika sice porazí nepřátele v našem těle, ale v této bitvě je mezi padlými bohužel i mnoho kladných hrdinů – probiotik. Nejčastěji je v této válce zničena přirozená střevní mikroflóra. Ta zajišťuje harmonii našeho zažívání a pozitivně ovlivňuje také naši imunitu. Antibiotika sice zničí bacil, ale jsou také příčinou snížené imunity, velké únavy, bolesti hlavy a gynekologických potíží, vyskytnout se může i přecitlivělost na některé látky a alergie.
Čím napravit škody?
Nejúčinnějším opravným prostředek jsou laktobacily, ta známá živá kultura, o které tak často slýcháme z televizních reklam. Naštěstí laktobacily, mléčné bakterie – jak se jim také někdy říká, dnes seženete celkem snadno. Buďto vsaďte na jogurty a zakysané mléčné výrobky, které je obsahují, nebo si skočte do lékárny pro tablety či prášky určené k výrobě nápojů.
S obnovou střevní mikroflóry by se nemělo otálet. V nejlepším případě obohaťte stravu o probiotika a doplňky už v době, kdy začínáte léky užívat. Odborníci radí pokračovat v pojídání živých kultur ještě alespoň týden po ukončení léčby antibiotiky.
Imunita je základ
Samozřejmě neuškodí, což vlastně nikdy, podpořit také imunitu. Jen si dejte pozor na některé druhy ovoce, zvláště na citrusy. Ty mohou vzhledem ke své kyselosti dost zatočit s vaším zažíváním, objevit se může i vyrážka na kůži (třeba po grepu). V prvních dnech rekonvalescence je jezte raději méně, do stravy zařaďte spíše zeleninu. Chcete-li se zcela vyhnout vyrážce, nevystavujte se hned po uzdravení jarnímu sluníčku. A byť máte ráda pálivé a kořeněné jídlo sebevíc, oželte ho ještě alespoň týden.
Preferujete-li léčbu bez doplňků stravy zakoupených v lékárnách, přidejte ke kysaným mléčným výrobkům a jogurtům i kvašenou zeleninu, která také obsahuje mnoho probiotik. Skvělým pomocníkem je i řasa chlorella. Chlorella na sebe umí vázat odpadní látky a brání jejich hromadění v lidském těle. Látky obsažené v těchto produktech vám dopomohou k překonání průjmů a nadýmání, pomáhají detoxikovat organismus a zajistí zvýšení stravitelnosti živin z potravy.
Co si dát k pití?
Tablety antibiotik nezapíjejte minerálkami, minerály v nich obsažené se mohou bít s účinky antibiotik. Volte spíše bylinkové čaje a pitnou vodu. Alkohol a antibiotika, a vůbec léky obecně, moc kamarádi nejsou. Avšak i po ukončení léčby antibiotiky byste se měla alkoholu vyhýbat, vaše játra to ocení a o zažívání, které není úplně fit, ani nemluvě. Podobně je to s kávou. Účinky kofeinu na sobě v tomto ozdravném období pocítíte mnohem více než obvykle.
Dostat se zpět do formy po užívání antibiotik není nijak obtížné. Jen je potřeba dostatečně si odpočinout, nespěchat s návratem ke sportu a k dennímu shonu. Dostatečně pijte, spěte a dopřejte si zdravé jogurty a třeba i dobrotu v podobě ochuceného acidofilního mléka. V podstatě se režim během používání antibiotik i po nich nijak zvlášť neliší od zdravého způsobu stravování. Probiotika nám prokážou velkou službu, i když nejsme zrovna nemocní. Dlouhodobé užívání není vůbec na škodu, protože nenarušená střevní mikroflóra má také velký vliv na naši imunitu.
Markéta Jargusová
s...