Tato zdravá laskomina potěší nejen děti, ale i dospělé. Müsli tyčinky jsou skvělé k snídani i ke svačince, dodají vám totiž potřebnou energii a zasytí vás. Mimo jiné je můžete nabídnout i návštěvě jako zdravý dezert ke kávě. V čem jsou ale lepší než ty z obchodu a jak je vytvořit? Poradíme vám!
Proč jsou domácí tyčinky lepší než ty z obchodu
Budete vědět, co si do směsi na tyčinky dáváte, a nebudou obsahovat žádná éčka, barviva či tukové polevy. Můžete také snížit množství cukru a především si můžete vybrat oříšky i ovoce, které vám chutná. Zároveň vás doma upečené tyčinky budou stát mnohem méně než ty z obchodu a jejich kvalita bude rozhodně vyšší.
K čemu jsou dobré ovesné vločky
Ovesné vločky mají vysoký obsah živin a cenných látek. Je v nich také velký podíl bílkovin i minerálních látek. Mimo jiné jsou také přínosné vysokým obsahem vlákniny. Ovesné vločky obsahují také vitamíny, například vitamín B, E, a důležité látky, jako jsou fosfor, draslík i železo. Zlepšují trávení a působí blahodárně na nervový systém. Rozhodně je tedy zařaďte do jídelníčku. Stejně tak vašemu tělu prospívají i oříšky a semínka, které jsou další ingrediencí tyčinek.
Zajímavost
Říká se, že každou müsli tyčinku byste měli doplnit mléčným výrobkem, a to kvůli dostatečnému příjmu bílkovin. Můžete si k nim tedy dopřát sklenici mléka, kefír, jogurt nebo tvaroh.
Karamelové müsli tyčinky
Potřebujete:
100 g různých druhů oříšků
250 g sušeného ovoce
130 g medu
180 g másla
250 g třtinového cukru
400 g ovesných vloček
Postup:
Nejdříve si rozpusťte máslo s medem. Na mírném plameni je občas promíchejte, aby se máslo nezačalo připalovat. Poté pomalu a po troškách přisypávejte třtinový cukr. Povařte zhruba 6 minut a míchejte, aby se vám cukr ani med nepřichytily ke dnu hrnce.
Jakmile vám vznikne lehce karamelová hmota, vmíchejte do ní ovesné vločky. Přidat můžete i jakékoliv sušené ovoce, které předtím nakrájíte na malé kousky. Výborné jsou i sekané oříšky. Můžete přidat zkrátka cokoliv, co máte rádi.
Všechny tyto suroviny pečlivě vmíchejte do směsi a výslednou hmotu poté přesuňte na plech, který je vyložený pečicím papírem. Následně hmotu zahřátou lžící rozetřete do vrstvy vysoké zhruba jeden centimetr.
Pečte asi 20 minut, než hmota začne na okrajích hnědnout. Po vychladnutí müsli přemístěte na hodinu do mrazničky, tím docílíte snadného krájení. Poté už můžete mysli naporcovat a podávat.
Semínkové müsli tyčinky
Potřebujete:
150 g másla
250 g ovesných vloček
100 g slunečnicových semínek
60 g sezamových semínek
50 g ořechů (nejlepší jsou nasekané vlašské ořechy)
4 lžíce medu
80 g třtinového cukru
2 lžičky mleté skořice
100 g sušeného ovoce (může být i kandované)
Postup:
Nejprve si předehřejte troubu zhruba na 170 °C. Formu na pečení si vymažte máslem nebo vyložte pečicím papírem. Poté do ní nasypte ovesné vločky, semínka, oříšky a promíchejte. Dejte je do rozehřáté trouby zhruba na osm minut, aby zezlátly.
V pánvi si mezitím rozehřejte máslo a přidejte k němu opět med a cukr. Přidejte směs z trouby a přisypte skořici. Následně vmíchejte sušené ovoce a směs dejte znovu na plech. Uhlaďte a pečte asi 20 minut. Nechte vychladnout a můžete rozkrájet. Takto vám vznikne zhruba 12 – 14 tyčinek.
Extra tip: Můžete použít ovesné, pšeničné, žitné, ječné nebo i špaldové vločky. Všechny jsou k dostání na internetu, v obchodech se zdravou výživou a dokonce i v DM drogerii.
Zkoušeli jste už upéct vlastní müsli tyčinky? A jak vám chutnaly?
Michaela Michalíková
s...