V podzimních a zimních měsících se na nás hrne velké množství rad a postupů, jak si poradit s nachlazením, rýmou nebo pocitem, že na vás „něco leze“. Jednou z takových rad je i pití bylinkových čajů. Nápad je to určitě dobrý, je však nutné vědět, jak si takovýto nápoj správně připravit, abyste do svého těla z bylin dostali maximum vitaminů a blahodárných látek.
Bylinné čaje jsou obsáhlou kategorií čajů, které nemají jeden správný postup přípravy, ale více. Obecně je však osvědčený postup zalít bylinky vroucí vodou a nechat je louhovat 8-15 minut. Pokud si koupíte bylinkový čaj již namíchaný, určitě dodržujte čas, který je na balíčku uveden. Jestliže byste nechali bylinky louhovat déle, zhořkly by a celý čaj byste mohli vylít.
Praktické rady pro přípravu bylinného čaje:
- Z jedné várky vařte čaj pouze jednou.
- Bylinky vám budou nejlépe prospívat, pokud budou ve slabé koncentraci. Pokud byste si bylinek připravili moc, mohli byste se dočkat nežádoucích a nepříjemných účinků.
- Připravujte si vždy dávku bylinného čaje, kterou spotřebujete za 1 den. Čaj se rychle kazí.
- Léčivé bylinkové čaje pijte maximálně 8-10 dnů. Po této době se již jejich účinek musí dostavit.
- Uvařený čaj skladujte v lednici a ohřejte si pouze šálek, který hodláte hned vypít (pokud nepotřebujete užívat/usrkávat čaj po celý den konstantně).
- Před vařením čaje bylinné směsi dobře promíchejte, jelikož nejsou všechny stejně těžké.
- Pijete-li bylinkový čaj jako podporu detoxikace organismu, užívejte jej po delší dobu.
- Pití bylinkových čajů se doporučuje: ráno 1 šálek, a to asi 15 minut před snídaní, a večer 1 šálek okolo 17. hodiny
- Na každého bylinky nepůsobí stejně, proto si jejich účinky vyzkoušejte sami na sobě a dle potřeby měňte jejich spotřebu. Co pomáhá vaší kamarádce, nemusí pomáhat vám.
Jak si mohu připravit bylinný čaj
1. Nálev
Nálevem nazýváme vodný výluh bylinek, který získáváme za tepla. Bylinky přelijte vroucí vodou, přikryjte konvici pokličkou a nechte na teplém místě. Takto si můžete připravit nepříklad šalvěj, fenykl, anýz, lipový květ, meduňku nebo heřmánek.
2. Macerát
Macerát je bylinkový výluh za studena. Ten si připravte v případě, že se účinné látky v bylinkách varem rozkládají. Macerát si můžete připravit tak, že bylinky přelijete jedním šálkem vody a necháte odstát 3-12 hodin. Někdy můžete bylinky macerovat I několik dní, v takovém případě je však nezapomeňte občas zamíchat a nechat při pokojové teplotě.
3. Odvar
Pokud louhujete bylinky za varu, získáte odvar. Bylinky vložte do konvice, nalijte vodu běžné teploty a přiveďte k varu na 10-15 minut. Poté nechte odvar ještě asi čtvrt hodiny stát a pak sceďte. Tímto postupem se připravují odvary z tvrdých rostlinných částí, jako jsou kůra, dřevo nebo kořeny.
Užíváte nějaký bylinkový čaj na konkrétní problém? Jak vám bylinná kúra pomáhá?
Tereza Obořilová
s...