KZ_logo1

Jak z běžných surovin udělat dietnější a zdravější?

15.9.2015

Věděli jste například, že smažit se dá i zdravěji nebo že majonéza v salátě a tučná smetana v omáčce jdou nahradit i dietnější surovinou? Zde jsou tipy, které by vám měly ulehčit boj s kily i nezdravým stravováním.

1) Marináda na kuře – bez oleje!

Pokud máte rádi pečené kuře, které den předem nakládáte do kořeněné marinády, zkuste si tuto pochoutku neodpírat, ale mírně změnit složení marinády. Olej vyměňte za kořeněnou ovocnou šťávu nebo kuřecí vývar. Uvidíte, že kuře bude ještě chutnější a křehčí, než jak ho znáte.

2) Změňte styl vaření

Pokud máte rádi drůbež i ryby na sto způsobů, tentokrát vyzkoušejte vaření v páře. V masu tak zůstanou veškeré minerály, zachová se ale i vysoká nutriční hodnota a výborná chuť. Velkou výhodou je, že v páře můžete rovnou připravit i zeleninu anebo přílohu. Například brambory pak krásně voní právě vařeným masem.

3) Zbavte maso kůže

Jestliže chcete vařit zdravěji a také dietněji, před vařením odřízněte z masa tukovou tkáň. Kůže zbavte i kuře, krůtu nebo kachnu. Aby maso nebylo příliš suché, podlijte jej bílým vínem nebo čerstvým vývarem.

4) Grilujte

Věděli jste, že připravovat maso grilováním doporučuje velké množství dietologů i výživových poradců? Je však důležité, aby se maso grilovalo správně. Používejte tedy výhradně libové maso a zabraňte odkapávání tuku do ohně. Maso grilujte vždy v alobalu nebo na hliníkovém tácku.

5) Zahušťujte chytře

Je sice pravda, že už naše babičky zahušťovaly jídlo jíškou, ale jídlo výborně zahustí i zeleninové nebo ovocné pyré. V malém množství vody nebo vývaru povařte kořenovou zeleninu nebo i brambory či luštěniny. Poté propasírujte přes jemné sítko a přidejte do pokrmu. Jídlo výborně zahustíme také rozmixovanými bramborami nebo rozmočeným chlebem.

6) Chutná a zdravá topinka

Také patříte k milovníkům topinek? Dopřejte si jejich zdravější variantu! Neopékejte topinku na oleji ani na sádle, ale zkuste ji opéct nasucho, ideálně na teflonové pánvi. Vhodným pomocníkem je samozřejmě topinkovač. Pokud navíc zvolíte vhodné pečivo, například tmavý chléb nebo celozrnný toast, dodáte tělu i zdravou vlákninu.

7) Nevzdávejte se bramboráků

Zapomeňte na dlouhé a úmorné smažení bramboráků na pánvi. A toho přepáleného oleje! Fuj! Zkuste bramborák na plechu a už nikdy nebudete chtít jiný. Postup přípravy je úplně stejný jako u obyčejných bramboráků, jen výslednou směs vložíte na plech a rozetřete. Pečte zhruba 30 minut. Můžete podávat se zelím nebo zakysanou smetanou a sýrem.

8) Nahraďte majonézu

Ideální náhradou majonézy, například v bramborovém salátu, je bílý jogurt, zakysaná smetana nebo sýr cottage. Váš salát tak získá zcela novou a osvěžující chuť.

9) Jak na omáčky

Zkuste do omáček nebo i polévek na zahuštění, ochucení i zjemnění použít místo klasické smetany podmáslí. Podmáslí je méně kalorické a dokonce i zdravější.

10) Smažené do vody

Věděli jste, že pokud smažíte a následně se chcete zbavit tuku, který ze smaženého pokrmu okapává, není nejlepším nápadem ubrousek, ale vroucí voda? Zkuste smažený kousek ihned po vytažení z fritézy nebo z pánve na vteřinu ponořit do hrnce s vroucí vodou.

Znáte také nějaké tipy, které z tučného a nezdravého jídla udělají zdravější a mnohdy i chutnější verzi?

Michaela Michalíková

Boats illuminated by the sun in Lipno Lake with beautiful scenery in the background. Blizsi Lhota, Czech Republic.

Chystáte se k vodě? Které české nádrže stojí za návštěvu

Koupání, šnorchlování, paddleboarding nebo jen příjemné chvilky na sluníčku.…

Co je to patchwork, kde se vzal a jaké je jeho využití?

Možná už jste v souvislosti s šitím zaslechli zvláštní…

Užijte si příjemný wellness pobyt podle svého výběru

Chcete se vydat na relaxační pobyt pro načerpání nové…
2784

Plavková sezóna se blíží! Zhubněte do plavek u tyče a buďte v létě za hvězdu!

Pole Sport je souhrnný název pro pohyb u tyče, kterou ale mnoho lidí stále…
22429822_l

7 kosmetických vychytávek moderní doby

Moderní doba s sebou přináší kromě většího shonu a stresu také nesporné výhody. Technika…
makový dort - smakoun.eu

Upečte si dorty, po kterých nepřiberete

Dovedete si ještě představit oslavu narozenin s pořádným dortem? Že máte strach, že po něm přiberete?…

Reklama

vd_reality_300x300vd_stavebni_300x300

Nejnovější články

sergio-souza-Sxm8FK0xc3Q-unsplash

Vídat se po rozchodu? Raději ne!

Každý konec vztahu bolí. Zasahuje totiž naše nejcitlivější místa,…
neonbrand-N8XoKjKOT0M-unsplash

Jak najít svou ztracenou vášeň

Žijete v dlouhodobém vztahu a pořád svého partnera milujete,…
toxický vzťah

Jak poznat toxický vztah

Jste spolu spíš jen ze setrvačnosti a ze zvyku?…
žena po rozchodu

Rozchod – životní zkouška, která vás mnohému naučí

Pokud jste zrovna čerstvě po rozchodu, pak zřejmě máte…
ben-white-j1h011Awz1A-unsplash

Jak získat po rozchodu ztracené sebevědomí?

Rozchody jsou složité. Někdy vztah neskončí zrovna nejlépe a…

Související příspěvky

1 KOMENTÁŘ

cibulinecka

22.9.2015 v 21:51

Do vařící vody bych asi řízek z fritézy nedala.O smaženém do vody slyším poprvé.

Zanechte komentář