Věděli jste například, že smažit se dá i zdravěji nebo že majonéza v salátě a tučná smetana v omáčce jdou nahradit i dietnější surovinou? Zde jsou tipy, které by vám měly ulehčit boj s kily i nezdravým stravováním.
1) Marináda na kuře – bez oleje!
Pokud máte rádi pečené kuře, které den předem nakládáte do kořeněné marinády, zkuste si tuto pochoutku neodpírat, ale mírně změnit složení marinády. Olej vyměňte za kořeněnou ovocnou šťávu nebo kuřecí vývar. Uvidíte, že kuře bude ještě chutnější a křehčí, než jak ho znáte.
2) Změňte styl vaření
Pokud máte rádi drůbež i ryby na sto způsobů, tentokrát vyzkoušejte vaření v páře. V masu tak zůstanou veškeré minerály, zachová se ale i vysoká nutriční hodnota a výborná chuť. Velkou výhodou je, že v páře můžete rovnou připravit i zeleninu anebo přílohu. Například brambory pak krásně voní právě vařeným masem.
3) Zbavte maso kůže
Jestliže chcete vařit zdravěji a také dietněji, před vařením odřízněte z masa tukovou tkáň. Kůže zbavte i kuře, krůtu nebo kachnu. Aby maso nebylo příliš suché, podlijte jej bílým vínem nebo čerstvým vývarem.
4) Grilujte
Věděli jste, že připravovat maso grilováním doporučuje velké množství dietologů i výživových poradců? Je však důležité, aby se maso grilovalo správně. Používejte tedy výhradně libové maso a zabraňte odkapávání tuku do ohně. Maso grilujte vždy v alobalu nebo na hliníkovém tácku.
5) Zahušťujte chytře
Je sice pravda, že už naše babičky zahušťovaly jídlo jíškou, ale jídlo výborně zahustí i zeleninové nebo ovocné pyré. V malém množství vody nebo vývaru povařte kořenovou zeleninu nebo i brambory či luštěniny. Poté propasírujte přes jemné sítko a přidejte do pokrmu. Jídlo výborně zahustíme také rozmixovanými bramborami nebo rozmočeným chlebem.
6) Chutná a zdravá topinka
Také patříte k milovníkům topinek? Dopřejte si jejich zdravější variantu! Neopékejte topinku na oleji ani na sádle, ale zkuste ji opéct nasucho, ideálně na teflonové pánvi. Vhodným pomocníkem je samozřejmě topinkovač. Pokud navíc zvolíte vhodné pečivo, například tmavý chléb nebo celozrnný toast, dodáte tělu i zdravou vlákninu.
7) Nevzdávejte se bramboráků
Zapomeňte na dlouhé a úmorné smažení bramboráků na pánvi. A toho přepáleného oleje! Fuj! Zkuste bramborák na plechu a už nikdy nebudete chtít jiný. Postup přípravy je úplně stejný jako u obyčejných bramboráků, jen výslednou směs vložíte na plech a rozetřete. Pečte zhruba 30 minut. Můžete podávat se zelím nebo zakysanou smetanou a sýrem.
8) Nahraďte majonézu
Ideální náhradou majonézy, například v bramborovém salátu, je bílý jogurt, zakysaná smetana nebo sýr cottage. Váš salát tak získá zcela novou a osvěžující chuť.
9) Jak na omáčky
Zkuste do omáček nebo i polévek na zahuštění, ochucení i zjemnění použít místo klasické smetany podmáslí. Podmáslí je méně kalorické a dokonce i zdravější.
10) Smažené do vody
Věděli jste, že pokud smažíte a následně se chcete zbavit tuku, který ze smaženého pokrmu okapává, není nejlepším nápadem ubrousek, ale vroucí voda? Zkuste smažený kousek ihned po vytažení z fritézy nebo z pánve na vteřinu ponořit do hrnce s vroucí vodou.
Znáte také nějaké tipy, které z tučného a nezdravého jídla udělají zdravější a mnohdy i chutnější verzi?
Michaela Michalíková
s...