Květiny jsou oblíbenou součástí našich domovů, najdeme je v bytech i na zahrádkách. Zdaleka však nemusí lahodit jenom našemu oku. Zkuste si některé z nich naservírovat na talíř – zajisté vás svou originální chutí překvapí.
Gastronomická novinka?
Ačkoli se může zdát konzumace květin jako rozmar současné doby, o žádný módní trend se nejedná. Vězte, že v kuchyni se využívají stovky, možná tisíce let. Dříve dokonce tvořily běžnou součást pokrmů. Jsou sladké, štiplavé, nahořklé i aromatické – škála chutí a vůní je pestrá. Jako pochoutku vybírejte květy, které dobře znáte, podobně jako u hub totiž platí, že ne všechny jsou jedlé. A ty, které jsou jedlé, ještě nemusí být chutné. Vyhněte se květům pěstovaným za použití pesticidů či herbicidů i těm, které rostou blízko rušných silnic nebo v městských parcích. Pokud si je chcete nasbírat sami, vydejte se někam za město, na louku. Můžete si je ale i koupit. Receptů s nimi je k mání bezpočet, stačí zapátrat na internetu.
Levandule
K nejoblíbenějším jedlým květům patří levandule. Pro svou úžasnou vůni a nasládlou chuť má v gastronomii své stálé místo. Obsahuje vitamin C, A, železo i vápník. Uplatnění nachází u dezertů, čokolád, zmrzlin i zákusků. Hodí se ale i ke slaným jídlům, vynikající je v kombinaci s jehněčím či králičím masem. Krásně vypadá i zamrzlá v kostce ledu.
Růže
Růže nejenže krásně vypadá, ale má také svou nádhernou vůni a velmi zajímavou chuť. Navíc se pyšní vysokým obsahem vitaminu C a polyfenolem, který zabraňuje nemocem kardiovaskulárního systému. Okvětní lístky přihoďte do zeleninových salátů, ovocných pěn nebo koktejlů – pokrmy získají úplně jiný šmrnc, skvěle se vyjímají také jako ozdoba na drincích. Vynikající jsou i kandované růžové plátky.
Měsíček
Měsíček nemusíte použít jen do čaje. Jeho okvětní lístky mají příjemně kořeněnou chuť a skvěle ozvláštní rýži, koláč, jogurt nebo omeletu. Blahodárný je jeho vliv na trávení, najdeme v něm také karotenoidy s protizánětlivými účinky, vitamin C a lykopen, který je prevencí proti rakovině. Zapomenout nesmíme ani na jeho antioxidační působení.
Lichořeřišnice
Všelék zvaný lichořeřišnice najdeme ve velkém množství zahrad. Známá je svými blahodárnými účinky na močové ústrojí. Svou ostrou a štiplavou chutí připomíná ředkvičky. Nejčastěji se přidává do zeleninových salátů, které barevně oživí, použít ji můžete i na chleba s pomazánkou. Poupata naložená v octě mohou nahradit kapary, a poslouží tak jako příloha k jídlům nebo samostatná chuťovka. Uplatnění nachází také ve zdravých smoothies.
Zpestříte si svůj jídelníček jedlými květy?
Šárka Nádeníčková
s...