Patříte mezi milovníky opravdu pikantních pokrmů? Věděli jste, že ostrá jídla fungují podobně jako adrenalinové sporty? Tělo po nich začíná produkovat hormony štěstí – endorfiny. Pálivý pokrm ve vás tedy dokáže nastartovat pocit štěstí. Dopřejte si ty nejoblíbenější pochoutky – opravdu ostré fazole, kuře vindaloo nebo mexické burritos.
Mexické burritos
Potřebujete:
1 cuketu
chilli papričku
400 g mletého masa
100 g sterilovaných fazolí
100 g sterilované kukuřice
koření dle chuti (grilovací, pikantní maso, gyros a jiné)
sůl a pepř
Postup:
Nejdříve na pánvi opečte na kapce oleje maso. Přidejte cuketu a papričku, nakrájené na malé kostky. Poté povařte a přidejte kukuřici a fazole. Okořeňte vámi zvoleným kořením a několik minut poduste. Tuto masovou směs podávejte s tortillami, které jsou dostupné ve všech obchodech již hotové.
Ostré fazole
Potřebujete:
plechovku fazolí (v ostrém nálevu)
1 cibuli
2 stroužky česneku
2 červené papriky
2 feferonky
5 lžic protlaku
lžíci oleje
sůl a pepř
Postup:
Cibuli nakrájejte na větší kostky a zpěňte ji na oleji. Přidejte fazole, prolisovaný česnek a kousky feferonek. Přidejte na kostky nakrájenou papriku i rajčata. Promíchejte a přidejte protlak. Poté dochuťte solí a pepřem. Vařte 15 až 20 minut. Pokud máte chuť, můžete přidat i na pánvi opečenou anglickou slaninu nebo kousky ostré klobásy. Podávejte s pečivem.
Kuře vindaloo
Potřebujete:
300 g kuřecího masa (kuřecí prsa)
lžíci koření tandoora
lžičku koření tumin
lžičku koriandru
4 chilli papričky
3 cibule
lžičku pepře
lžičku hořčice
lžičku hřebíčku, skořice a kardamonu
2 lžičky zázvoru
6 stroužků česneku
1 dcl mléka
lžíci vinného octa
10 kešu oříšků a rozinek
3 rajčata
Postup:
Kuřecí prsa pokrájená na kostky nechte půl hodiny marinovat v soli a směsi Tandoori. Chilli papričky nasucho opražte a rozdrťte. Smíchejte všechno koření, přidejte trochu vody a vznikne vám směs masala. Rozinky a kešu nechte předem na pár hodin namočené v trošce mléka, rozmixujte na kaši a dejte stranou.
Cibuli pokrájejte na jemné plátky, rajčata na kostičky. Ve woku rozehřejte olej. Opečte cibuli, česnek a zázvor. Přidejte masala pastu a nechte chvíli povařit. Přidejte rajčata a poté i marinovaná kuřecí prsa. Nechte kuře obalit v masale. Vařte doměkka a přidejte pastu z kešu a rozinek. Přidejte koriandr a případně i lžičku vinného octa.
Extra tip: Pokud chcete, aby kuře bylo opravdu ostré, nechte jej rozležet do druhého dne.
Které opravdu pikantní jídlo je vaše nejoblíbenější?
Michaela Michalíková
s...