Milujete polévky, avšak klasický vývar plný masa a játrových knedlíčků není nic pro vás? Pak se nechte inspirovat našimi třemi tipy na dokonalé krémové polévky, které vás zahřejí a jsou extra chutné. Vyzkoušíte je?
Hrášková polévka
Ingredience:
400 g čerstvého nebo zmrazeného hrášku
60 g másla
3 jarní cibulky
srdíčko salátu
2 bílky
1 PL cukru krupice
sůl a pepř
1300 ml drůbežího vývaru (vody)
40 ml smetany 30%
1 PL estragonu
Postup:
Cibulky a salát si opláchneme a nakrájíme na kousky. 40 gramů másla si rozpustíme v hrnci, přidáme hrášek a nakrájenou cibulku se salátem. Krátce orestujeme a okořeníme pepřem, solí a přidáme i cukr. Hotový základ zalijeme vývarem, přiklopíme a přivedeme k varu. Vaříme zhruba půl hodiny. V dalším hrnci přivedeme k varu asi 300 ml vody, kterou osolíme. Z bílků a špetky soli ušleháme sníh, ze kterého pak lžící vykrajujeme nočky. Ty opatrně dáváme na hladinu zvolna se vařící vody. Po 2 minutách noky otočíme a po další minutě vyjmeme. Pak už polévku stačí jen rozmixovat ponorným mixérem a dle chuti dochutíme a vmícháme zbylé máslo. Ozdobíme estragonem či smetanou a podáváme.
Brokolicová polévka s nivou
Ingredience:
500 g brokolice
2 PL olivového oleje
1 stroužek nasekaného česneku
1 PL sušeného tymiánu
3 jarní cibulky
650 ml zeleninového vývaru
100 g nivy
špetka chilli
sůl, pepř
Postup:
Na středním plamenu rozehřejte olej, přidejte česnek a restujte asi minutu. Přisypte cibulku a osmažte. Dále přidejte brokolici na kousky a tymián a chvíli opékejte. Přilijte zeleninový vývar, vsypte nivu a přiveďte k varu. Přikryjte a vařte cca 5 minut. Polévku nakonec rozmixujte a okořeňte pepřem a solí. Dle chuti můžete posypat chilli nebo ozdobit smetanou.
Batátová polévka
Ingredience:
3 batáty
3 mrkve
2 šalotky
1 PL zázvoru
250 ml smetany ke šlehání
250 ml zakysané smetany
150 g másla
petrželka
sůl pepř
Postup:
Batáty si nakrájíme na kostičky, očistíme mrkev a nakrájíme na kolečka a šalotku nasekáme nadrobno. V hrnci si rozpustíme máslo a zeleninu na něm osmahneme. Základ zalijeme 750 ml vody, osolíme, opepříme a promícháme. Necháme vařit cca 20 minut a poté odstavíme z plotny. Po odstavení do polévky přilijeme smetanu a rozmixujeme najemno. Na závěr do polévky vmícháme zázvor a popřípadě dochutíme. Podáváme se zakysanou smetanou a petrželkou nebo s oblíbenými dochucovadly a zdobením.
Na kterou z polévek máte největší chuť?
Tereza Obořilová
s...